§ 4. - Ewidencja towarowa i zasady fakturowania w państwowych przedsiębiorstwach handlowych w obrocie krajowym.

Monitor Polski

M.P.1952.A-32.465

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1952 r.
§  4.
Towary ewidencjonuje się:
1)
w hurcie - po cenach detalicznych, hurtowych lub zbytu zależnie od tego, która z tych cen została przyjęta w cenniku, oraz po cenach zakupu bądź sprzedaży przy transakcjach z przedsiębiorstwami spółdzielczymi i podmiotami gospodarki nie uspołecznionej,
2)
w składnicach - po cenach detalicznych, hurtowych lub cenach zbytu,
3)
w detalu - po cenach detalicznych,
4)
w skupie bezpośrednim - po cenach skupu, w skupie pośrednim - po cenach skupu powiększonych o prowizję,
5)
w zakładach żywienia zbiorowego artykuły spożywcze - po cenach detalicznych, a z braku tychże - po cenach zakupu powiększonych o ustalone marże (ustalony narzut),
6)
w zakładach przetwórczych wyroby gotowe i półfabrykaty - po cenach planowanego kosztu własnego, materiały - po cenach zakupu,
7)
w zakładach usługowych usługi nie zafakturowane - po cenach kosztu własnego, materiały natomiast - po cenach zakupu.