§ 6. - Działalność warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych.
Monitor Polski
M.P.1957.20.150
Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1957 r.
§ 6.
1.
Zakazuje się dokonywania zakupu żywca lub mięsa bezpośrednio od producentów albo na targach i jarmarkach. Zaopatrzenie rzemieślniczych warsztatów w surowiec (masę mięsno-tłuszczową) odbywa się w uspołecznionych zakładach obrotu hurtowego mięsem bądź żywcem w ilościach ustalonych rozdzielnikiem zarządu (wydziału) handlu prezydium terenowo właściwej rady narodowej w ramach limitów masy mięsno-tłuszczowej, przewidzianych w planach zaopatrzenia rynku dla danego miasta lub powiatu - po cenach ustalonych dla rzemiosła.
2.
Zaopatrzenie rzemieślniczych warsztatów prowadzących produkcję wyrobów garmażeryjnych w surowiec, z wyjątkiem masy mięsno-tluszczowej, powinno być dokonywane we własnym zakresie.
3.
Tryb zaopatrzenia w surowiec rzemieślniczych warsztatów prowadzących produkcję wędlin, wyrobów wędliniarskich, kaszanek i wyrobów garmażeryjnych przez zakłady mięsne ustali Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego w sposób zabezpieczający sprawną pracę zakładów mięsnych.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .