§ 6. - Działalność warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych.

Monitor Polski

M.P.1957.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1957 r.
§  6.
1.
Zakazuje się dokonywania zakupu żywca lub mięsa bezpośrednio od producentów albo na targach i jarmarkach. Zaopatrzenie rzemieślniczych warsztatów w surowiec (masę mięsno-tłuszczową) odbywa się w uspołecznionych zakładach obrotu hurtowego mięsem bądź żywcem w ilościach ustalonych rozdzielnikiem zarządu (wydziału) handlu prezydium terenowo właściwej rady narodowej w ramach limitów masy mięsno-tłuszczowej, przewidzianych w planach zaopatrzenia rynku dla danego miasta lub powiatu - po cenach ustalonych dla rzemiosła.
2.
Zaopatrzenie rzemieślniczych warsztatów prowadzących produkcję wyrobów garmażeryjnych w surowiec, z wyjątkiem masy mięsno-tluszczowej, powinno być dokonywane we własnym zakresie.
3.
Tryb zaopatrzenia w surowiec rzemieślniczych warsztatów prowadzących produkcję wędlin, wyrobów wędliniarskich, kaszanek i wyrobów garmażeryjnych przez zakłady mięsne ustali Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego w sposób zabezpieczający sprawną pracę zakładów mięsnych.