§ 5. - Działalność warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych.

Monitor Polski

M.P.1957.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1957 r.
§  5.
1.
Karty rzemieślnicze dla warsztatów rzemieślniczych wydają wydziały przemysłu prezydiów powiatowych (miejskich) rad narodowych.
2.
Zezwolenia na przerób mięsa i obrót jego przetworami dla rzemieślniczych warsztatów, o których mowa w § 4, wydają zarządy (wydziały) handlu prezydiów powiatowych (miejskich) rad narodowych.
3.
W zezwoleniach (ust. 2) zostaną ustalone warunki niezbędne do zabezpieczenia prawidłowego i zgodnego z przepisami przerobu mięsa i obrotu jego przetworami oraz zastrzeżenie, że:
a)
zezwolenie może być cofnięte, gdy na podstawie planu wojewódzkiej sieci rzemieślniczych warsztatów masarskich prowadzenie warsztatu okaże się zbędne,
b)
zezwolenie może ulec ograniczeniu do produkcji niektórych tylko asortymentów nie produkowanych przez uspołeczniony przemysł lub produkowanych w niedostatecznej ilości,
c)
zezwolenie zostanie cofnięte w razie stwierdzenia, że prowadzący warsztat dokonywał zakupu żywca lub mięsa z naruszeniem zakazu określonego w § 6 ust. 1.