§ 2. - Działalność warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych.

Monitor Polski

M.P.1957.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1957 r.
§  2.
1.
Uruchomienie produkcji wymienionej w § 1 przez rzemieślnicze warsztaty w określonej miejscowości może nastąpić w jednym z następujących przypadków:
1)
w razie wykorzystania zdolności produkcyjnej w przetwórniach uspołecznionych działających na terenie danej miejscowości lub powiatu, przy jednoczesnym stwierdzeniu niezaspokojenia popytu ludności na wędliny, wyroby wędliniarskie, kaszanki i wyroby garmażeryjne w ramach limitów surowcowych,
2)
w razie niemożności sprowadzenia przetworów, o których mowa w pkt 1, z uspołecznionych przetwórni działających w sąsiednich miejscowościach lub powiatach bądź gdy sprowadzanie ich jest ze względów gospodarczych nieuzasadnione,
3)
w razie uzasadnionej odmowy produkowania przez przemysł uspołeczniony niektórych asortymentów, dopuszczonych do obrotu na podstawie zarządzenia nr 58 Ministrów Przemysłu Spożywczego i Handlu Wewnętrznego z dnia 17 września 1956 r. w sprawie asortymentów wędlin, wyrobów wędliniarskich i kaszanek przeznaczonych na zaopatrzenie rynku.
2.
Zezwolenie na przerób mięsa (§ 5) przez warsztaty rzemieślnicze, o których mowa w ust. 1 pkt 3, może być udzielone na produkcję tych asortymentów, których dotyczy odmowa przemysłu uspołecznionego.