§ 12. - Działalność warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych.
Monitor Polski
M.P.1957.20.150
Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1957 r.
§ 12.
1.
Sprzedaż wędlin, wyrobów wędliniarskich, kaszanek i wyrobów garmażeryjnych następuje:
1)
w przypadku określonym w § 10 pkt 1 - w uspołecznionej sieci handlu detalicznego albo we własnym punkcie sprzedaży rzemieślniczego warsztatu bądź w innym punkcie prywatnym sprzedaży artykułów spożywczych - zgodnie z rozdzielnikiem zarządu (wydziału) handlu prezydium powiatowej (miejskiej) rady narodowej,
2)
w przypadku określonym w § 10 pkt 2 - tylko w sieci uspołecznionej tego przedsiębiorstwa handlu detalicznego, które zleciło zakładom obrotu hurtowego mięsem wydanie surowca z własnego rozdzielnika.
2.
Wojewódzkie zarządy handlu w zależności od lokalnych warunków i potrzeb rynku - opierając się na zasadach podanych w §§ 10, 11 i 12 - ustalą szczegółowe wytyczne, według których będzie się odbywać produkcja w rzemieślniczych warsztatach (przerób na zlecenie, na własny rachunek), oraz formy sprzedaży detalicznej (w sieci uspołecznionej lub prywatnej).
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .