§ 12. - Działalność warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych.

Monitor Polski

M.P.1957.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1957 r.
§  12.
1.
Sprzedaż wędlin, wyrobów wędliniarskich, kaszanek i wyrobów garmażeryjnych następuje:
1)
w przypadku określonym w § 10 pkt 1 - w uspołecznionej sieci handlu detalicznego albo we własnym punkcie sprzedaży rzemieślniczego warsztatu bądź w innym punkcie prywatnym sprzedaży artykułów spożywczych - zgodnie z rozdzielnikiem zarządu (wydziału) handlu prezydium powiatowej (miejskiej) rady narodowej,
2)
w przypadku określonym w § 10 pkt 2 - tylko w sieci uspołecznionej tego przedsiębiorstwa handlu detalicznego, które zleciło zakładom obrotu hurtowego mięsem wydanie surowca z własnego rozdzielnika.
2.
Wojewódzkie zarządy handlu w zależności od lokalnych warunków i potrzeb rynku - opierając się na zasadach podanych w §§ 10, 11 i 12 - ustalą szczegółowe wytyczne, według których będzie się odbywać produkcja w rzemieślniczych warsztatach (przerób na zlecenie, na własny rachunek), oraz formy sprzedaży detalicznej (w sieci uspołecznionej lub prywatnej).