Dokonywanie zakupów drobiu przez przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1956.27.378

Akt utracił moc
Wersja od: 7 kwietnia 1956 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU DROBNEGO I RZEMIOSŁA
z dnia 23 marca 1956 r.
w sprawie dokonywania zakupów drobiu przez przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego.

Na podstawie art. 3 ustawy z dnia 18 listopada 1948 r. o dostawach, robotach i usługach na rzecz Skarbu Państwa oraz niektórych kategorii osób prawnych (Dz. U. Nr 63, poz. 494) zarządza się, co następuje:
Przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego mogą dla przetwórstwa we własnych zakładach dokonywać zakupów drobiu bezpośrednio u producentów rolnych na zasadach określonych w niniejszym zarządzeniu bez potrzeby stosowania innych wymagań ustawy z dnia 18 listopada 1948 r. o dostawach, robotach i usługach na rzecz Skarbu Państwa oraz niektórych kategorii osób prawnych (Dz. U. Nr 63, poz. 494) i przepisów na jej podstawie wydanych.
Zakupy drobiu określone w § 1 mogą być dokonywane na uzupełnienie dostaw planowych bądź w przypadku nieobjęcia drobiu planami dostaw uspołecznionych jednostek handlowych na rzecz przedsiębiorstw terenowego przemysłu spożywczego.
Zakupy drobiu mogą być dokonywane bezpośrednio w zakładach przedsiębiorstw terenowego przemysłu spożywczego oraz na targach miejscowych.

Dokonywanie zakupów poza zakładami przedsiębiorstw i targami miejscowymi może mieć miejsce wyjątkowo za zgodą właściwego dla miejsca skupu prezydium wojewódzkiej rady narodowej.

Zakupy drobiu powinny być dokonywane po cenach obowiązujących oraz według zasad klasyfikacji obowiązujących jednostki prowadzące skup scentralizowany.
Zakupione na zasadach niniejszego zarządzenia artykuły nie mogą być odsprzedawane innym jednostkom produkcyjnym lub handlowym, z wyjątkiem zakładów terenowego przemysłu spożywczego.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.