§ 2. - Dokonywanie skupu zdecentralizowanego niektórych artykułów rolnych przez uspołecznione przedsiębiorstwa handlu detalicznego lub hurtowego oraz zakłady przemysłu gastronomicznego, garmażeryjnego i przetwórstwa spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1957.55.346

Akt utracił moc
Wersja od: 18 czerwca 1964 r.
§  2.
1.
Skupem zdecentralizowanym mogą być objęte następujące artykuły rolne:
1)
masło osełkowe,
2) 1
sery twarogowe (twarogi) formowane i luzem oraz oszczypki,
3)
śmietana,
4)
jaja,
5)
kasza jaglana i gryczana,
6)
groch, fasola, bób, soczewica,
7)
ryby,
8)
raki żywe,
9)
drób bity i żywy,
10)
dziczyzna i króliki,
11)
owoce leśne,
12)
ziemniaki jadalne,
13)
grzyby świeże i suszone,
14)
mak,
15)
miód,
16)
zioła przyprawowe (majeranek, kminek, czarnuszka itp.),
17)
kwiaty doniczkowe i cięte.
2.
Ajenci skupu nie mogą dokonywać skupu dziczyzny i jaj.
1 § 2 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 27 maja 1964 r. (M.P.64.40.188) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 18 czerwca 1964 r.