§ 3. - Dokonywanie skupu zdecentralizowanego niektórych artykułów spożywczych przez przedsiębiorstwa handlu detalicznego oraz żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1955.109.1441

Akt utracił moc
Wersja od: 28 listopada 1955 r.
§  3.
Skupem zdecentralizowanym mogą być objęte następujące artykuły:
1)
kasza jaglana i gryczana,
2)
groch, fasola, bób, soczewica,
3)
ryby i raki,
4)
drób, dziczyzna, króliki,
5)
nabiał (masło osełkowe, sery twarogowe, śmietana),
6)
jaja,
7)
owoce świeże i suszone,
8)
owoce leśne,
9)
warzywa oraz kapusta i ogórki kiszone,
10)
ziemniaki jadalne,
11)
grzyby świeże i suszone,
12)
mak,
13)
miód,
14)
zioła przyprawowe (majeranek, kminek, czarnuszka itp.),
15)
kwiaty.