Ceny skupu produktów rolniczych oraz ceny niektórych środków produkcji i usług dla rolnictwa.
M.P.1982.7.39
Akt utracił mocUCHWAŁA Nr 38
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 lutego 1982 r.
w sprawie cen skupu produktów rolniczych oraz cen niektórych środków produkcji i usług dla rolnictwa.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
CENNIK SKUPU ZBÓŻ
CENNIK SKUPU ZBÓŻ
Lp. | Rodzaj zboża i jego określenie | Stopień czystości | Zawartość zanieczyszczeń | Stopień wilgotności | |||
ogółem w % najwyżej | w tym nieużytecznych w % najwyżej | 1 suche | 2 średnio wilgotne | 3 mokre | |||
do 15% włącznie | powyżej 15% do 18% | powyżej 18% do 22% | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1 | Zboża podstawowe: | w złotych za 100 kg | |||||
1) żyto (BN-66/9131-05) | 1 | 3 | 1 | 1270 | 1230 | 1190 | |
2) pszenica (BN-66/9131-04) ) | 2 | 6 | 2 | 1240 | 1200 | 1160 | |
3) jęczmień do przetwórstwa (BN-66/9131-4) } | 3 | 9 | 3 | 1210 | 1170 | 1130 | |
4) owies do przetwórstwa (BN-66/9131-12) ) | |||||||
2 | Mieszanka zbożowa | 1 | 4 | 2 | 1160 | 1130 | 1090 |
(BN-66/9132-06) | 2 | 8 | 3 | 1130 | 1100 | 1070 | |
3 | 12 | 4 | 1100 | 1070 | 1050 | ||
3 | Kukurydza | 1 | 6 | 2 | 1160 | 1130 | 1090 |
(BN-66/9131-07) | 2 | 10 | 3 | 1130 | 1100 | 1070 | |
3 | 15 | 4 | 1100 | 1070 | 1050 | ||
4 | Jęczmień browarny | 1 | 3 | 1 | 1580 | 1540 | - |
(BN-66/9131-14) | 2 | 6 | 2 | 1550 | 1500 | - | |
(minimum 75% ziarn na I i II sicie) | 3 | 9 | 3 | 1510 | 1460 | - | |
5 | Gryka (BN-66/9131-11) | 1 | 3 | 1 | 3160 | 3070 | 2980 |
2 | 5 | 3 | 3090 | 3000 | 2910 | ||
3 | 8 | 5 | 3010 | 2920 | 2830 | ||
6 | Proso (BN-66/9131-10) | 1 | 3 | 1 | 2110 | 2050 | 1990 |
2 | 5 | 2 | 2060 | 2000 | 1940 | ||
3 | 8 | 4 | 2010 | 1950 | 1890 |
2. Dopłaty w razie dostarczania zbóż kontraktowanych oraz w ramach pożyczki zbożowej
Poza cenami skupu określonymi w zamieszczonej w ust. 1 tabeli 1 - producentom dostarczającym zboża kontraktowane oraz producentom dostarczającym zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, mieszanka zbożowa) w ramach pożyczki zbożowej przysługują następujące dopłaty:
1) dopłata do ceny skupu w wysokości 10% ceny zboża o podstawowej jakości ziarna, tj. za 100 kg:
a) 120 zł - przy dostawie żyta, pszenicy, jęczmienia do przetwórstwa i owsa,
b) 110 zł - przy dostawie mieszanki zbożowej i kukurydzy,
c) 150 zł - przy dostawie jęczmienia browarnego,
d) 300 zł - przy dostawie gryki,
e) 200 zł - przy dostawie prosa,
2) premia za dostarczenie zbóż w uzgodnionym terminie - w wysokości 10% ceny zboża o podstawowej jakości ziarna, tj. w wysokości określonej w pkt 1.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
CENNIK SKUPU RZEPAKU
CENNIK SKUPU RZEPAKU
Lp. | Wyszczególnienie | Jakość podstawowa | Cena skupu w zł za 100 kg przy | |||
wilgotność w % | zawartość zanieczyszczeń w % | dostawach kontraktowanych | dostawach nie kontraktowanych | |||
użytecznych | nieużytecznych*) | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Rzepak odmian wysokoerukowych | 13 | 4 | 1 | 3.300 | 3.000 |
2 | Rzepak odmian niskoerukowych | 13 | 4 | 1 | 3.960 | - |
*) W zanieczyszczeniach nieużytecznych zawartość chwastów szkodliwych dla zdrowia powinna wynosić nie więcej niż 0,1%, a zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 0,5%.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
CENNIK SKUPU BURAKÓW CUKROWYCH
CENNIK SKUPU BURAKÓW CUKROWYCH
za 1 tonę czystych buraków | ||
Wyszczególnienie | Cena podstawowa w zł | Premia za dotrzymanie terminu dostawy |
Buraki cukrowe | 3.200 | 200 |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
CENNIK SKUPU TYTONIU
CENNIK SKUPU TYTONIU
Klasa | Odmiana tytoniu | Cena w zł za 1 kg liści |
I | 1. Tytonie jasne | 290 |
II | Tytonie jasne | 240 |
III | Tytonie jasne | 185 |
IV | Tytonie jasne | 100 |
I | 2. Tytonie ciemne (Puławski, Mocny Skroniowski i inne pochodne) | 175 |
II | Tytonie ciemne (Puławski, Mocny Skroniowski i inne pochodne) | 90 |
I | 3. Tytoń Kentucky i inne pochodne | 175 |
II | Tytoń Kentucky i inne pochodne | 90 |
I | 4. Tytoń Burley i inne pochodne | 175 |
II | Tytoń Burley i inne pochodne | 90 |
I | 5. Tytonie cygarowe | 260 |
II | Tytonie cygarowe | 210 |
III | Tytonie cygarowe | 90 |
I | 6. Machorka | 115 |
II | Machorka | 60 |
Uwaga: Za dostawę liści klasy pierwszej odmiany Kentucky intensywnie wędzonych, treściwych i jednolicie zabarwionych, czerwonobrunatnych i brunatnych o długości powyżej 40 cm, nie uszkodzonych przez choroby, producent otrzymuje dopłatę eksportową za wykonanie specjalnego sortowania w wysokości 50 zł za 1 kg.
Dopuszcza się możliwość mechanicznego uszkodzenia blaszki liściowej do 1/10 jej powierzchni.
2. Dopłaty przy skupie tytoniu
Okres skupu | Wysokość dopłaty w % wartości odebranego tytoniu | |||||
Zakłady Przemysłu Tytoniowego w Krakowie | Leżajska Wytwórnia Tytoniu Przemysłowego w Leżajsku | Mazurska Wytwórnia Tytoniu Przemysłowego w Augustowie | Grudziądzka Wytwórnia Tytoniu Przemysłowego w Grudziądzu | Zakłady Przemysłu Tytoniowego w Radomiu | Lubelska Wytwórnia Tytoniu Przemysłowego w Lublinie | |
do 30 września | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
do 31 października | 5 | 5 | - | - | 5 | 5 |
w styczniu | - | - | 3 | 3 | - | - |
w lutym | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 |
w marcu | 5 | 5 | 6 | 6 | 5 | 5 |
w kwietniu | 7 | 7 | 7 | 7 | 7 | 7 |
w maju i później | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 |
3. Dopłaty z tytułu załadunku, transportu i rozładunku produktów roślinnych oraz inne świadczenia
Producentom przysługują dopłaty i inne świadczenia wymienione w umowach kontraktacyjnych, uregulowane odrębnymi przepisami.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
CENNIK SKUPU BYDŁA RZEŹNEGO
CENNIK SKUPU BYDŁA RZEŹNEGO
Klasa | Rodzaj żywca | Za sztuk dostarczone z kontraktacji | Za sztuki ze skupu rynkowego | |
w okresie ważności umowy | w uzgodnionym dniu | |||
Jałówki, wolce, byczki, buhaje: | w zł za 1 kg wagi żywej netto | |||
A | specjalnej jakości: pełnomięsne jałówki, wolce, buhaje o ciężarze ciała powyżej 400 kg wagi żywej netto bez względu na rasę, z wszystkimi zębami mlecznymi | 109 | 112 | 95 |
1 | dobrze umięśnione o ciężarze ciała powyżej 400 kg wagi żywej netto, dostarczone w okresie: 1.I-31.I oraz 1.IX-30.IX | 101 | 104 | 84 |
1.II-31.VIII | 104 | 107 | 84 | |
1.X-31.XII | 97 | 100 | 84 | |
2 | dobrze umięśnione o ciężarze ciała powyżej 300 kg wagi żywej netto, dostarczone w okresie: 1.I-31.I oraz 1.IX-30.IX | 89 | 92 | 74 |
1.II-31.VIII | 92 | 95 | 74 | |
1.X-31.XII | 85 | 88 | 74 | |
3 | małomięsne o ciężarze ciała powyżej 300 kg wagi żywej netto | - | - | 55 |
Młode bydło o ciężarze ciała do 300 kg wagi żywej netto: | ||||
1 | dobrze umięśnione | 72 | 75 | 63 |
2 | małomięsne | - | - | 45 |
Krowy i woły: | ||||
P | Krowy, tzw. pierwiastki, w wieku około 38 miesięcy, mające jedną parę zębów mlecznych, pełnomięsne i mięsne o ciężarze ciała powyżej 400 kg wagi żywej netto | - | - | 100 |
1 | Krowy i woły pełnomięsne | - | - | 82 |
2 | Krowy i woły mięsne | - | - | 70 |
3 | Krowy i woły małomięsne | - | - | 57 |
2. W razie niedotrzymania przez kontraktującego terminu odbioru bydła w uzgodnionym dniu, wpisanym do umowy, producentowi przysługuje zapłata jak za sztuki dostarczone w uzgodnionym dniu.
3. Sztuki z kontraktacji, dostarczone przez producentów w miesiącu lutym 1982 r., będą rozliczane według cen określonych dla dostaw w uzgodnionym dniu.
4. Za młode bydło o ciężarze ciała od 251 do 300 kg wagi żywej netto, dobrze umięśnione, stosuje się do dnia 28 lutego 1982 r. cenę skupu określoną dla jałówek, wolców i byczków w klasie 2, a za młode bydło o ciężarze ciała od 251 do 300 kg wagi żywej netto małomięsne - cenę skupu określoną dla jałówek, wolców byczków w klasie 3.
Za jałówki, wolce i buhaje w klasie 2, dobrze umięśnione, o ciężarze ciała powyżej 350 kg do 400 kg wagi żywej netto stosuje się do dnia 28 lutego 1982 r. - cenę skupu określoną dla żywca w klasie 1 dobrze umięśnionego powyżej 400 kg wagi żywej netto, a od dnia 1 marca 1982 r. cenę skupu dla żywca w klasie 2.
5. Za dostarczone bydło rasy simentalskiej i charolaise oraz jałówki, buhaje, byczki i wolce w klasach A oraz 1-3, młode bydło w klasie 1 oraz krowy po pierwszym wycieleniu, tzw. pierwiastki, o cięzarze ciała powyżej 400 kg wagi żywej netto, pochodzące z krzyżowania krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych i simentalskiej (mieszance), producentom przysługuje dopłata w wysokości 2 zł za 1 kg wagi żywej netto.
6. Buhaje wybrakowane pochodzące z punktów kopulacyjnych i zakładów unasienniania zwierząt, o ciężarze ciała powyżej 400 kg wagi żywej netto, dobrze umięśnione, należy kupować w klasie 1 po cenach skupu dla sztuk kontraktowanych, a w pozostałych wypadkach - w odpowiedniej klasie jakościowej po cenach skupu rynkowego.
7. Bydło rzeźne nie odpowiadające wymaganiom jakościowym dla jałówek, wolców, byczków i buhajów w klasach 1-3, młodego bydła w klasach 1 i 2, dla krów i wołów w klasach 1-3, a mające przydatność konsumpcyjną, skupuje się po cenie 37 zł za 1 kg wagi zywej netto.
8. Przez wagę żywą netto zwierzęcia rozumie się wagę po ewentualnym potrąceniu na okarmienie do wysokości 5%. Potrącenie powinno być uwidocznione na kwicie dostawy.
9. W rejonie zachowawczym bydła rasy polskiej czerwonej obniża się limit ciężaru ciała dla bydła tej rasy w następujących grupach i klasach towarowych:
1) dla krów po pierwszym wycieleniu (tzw. pierwiastek) - z powyżej 400 kg wagi żywej netto na powyżej 360 kg wagi żywej netto,
2) dla jałówek, wolców, byczków i buhajów:
klasy 1 - z powyżej 400 kg wagi żywej netto na powyżej 360 kg wagi żywej netto, z wyłączeniem sztuk klasy A,
klasy 2 - z powyżej 300 kg wagi żywej netto na powyżej 270 kg wagi żywej netto,
klasy 3 - z powyżej 300 kg wagi żywej netto na powyżej 270 kg wagi żywej netto.
10. Rejon zachowawczy bydła rasy polskiej czerwonej obejmuje następujące gminy oraz miasta i gminy w województwie nowosądeckim: Biały Dunajec, Bukowina Tatrzańska, Czarny Dunajec, Czorsztyn, Jodłownik, Łapsze Niżne, Nowy Targ, Ochotnica, Piwniczna, Raba Wyżna, Rabka, Stary Sącz, Szczawnica, Tatrzańska.
11. W skupie bydła rasy polskiej czerwonej oraz bezrasowego obniża się aż do odwołania, na terenie całego kraju, limit ciężaru ciała jałówek, wolców, byczków i buhajów w następujących klasach:
1 - z powyżej 400 kg wagi żywej netto na powyżej 360 kg wagi żywej netto, z wyłączeniem sztuk klasy A,
2 - z powyżej 300 kg wagi żywej netto na powyżej 270 kg wagi żywej netto,
3 - z powyżej 300 kg wagi żywej netto na powyżej 270 kg wagi żywej netto.
12. Do dnia 28 lutego 1982 r. za młode bydło rasy polskiej czerwonej oraz bezrasowe o ciężarze ciała od 230 do 270 kg wagi żywej netto, dobrze umięśnione, stosuje się cenę skupu określoną dla jałówek, wolców i byczków w klasie 2, a za młode bydło o ciężarze ciała od 230 do 270 kg wagi żywej netto małomięsne - cenę skupu określoną dla jałówek, wolców i byczków w klasie 3.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
CENNIK SKUPU CIELĄT RZEŹNYCH
CENNIK SKUPU CIELĄT RZEŹNYCH
Klasa | Rodzaj żywca | Cena w złotych za 1 kg wagi żywej netto |
Ekstra | Sztuki pełnomięsne i mięsne o ciężarze ciała powyżej 80 kg wagi żywej brutto | 121 |
1 | Sztuki pełnomięsne i mięsne o ciężarze ciała powyżej 60 kg wagi żywej brutto | 106 |
2 | Sztuki pełnomięsne i mięsne o ciężarze ciała do 60 kg wagi żywej brutto | 82 |
3 | Sztuki małomięsne | 53 |
2. Przy skupie cieląt potrącenie na okarmienie stosuje się wyłącznie w odniesieniu do cieląt zaliczonych do klas ekstra i 1. Wysokość potrącenia od sztuki klasy ekstra nie może przekraczać 3 kg, a od sztuki klasy 1 nie może przekraczać 2 kg. Przy skupie cieląt pozostałych klas potrącenia nie stosuje się.
3. Zaliczenie do klas ekstra i 1 następuje według wagi żywej brutto.
4. Obliczenia należności dokonuje się według wagi żywej netto.
5. Dokonane potrącenie powinno być uwidocznione na kwicie dostawy.
ZAŁĄCZNIK Nr 7
CENNIK SKUPU TRZODY CHLEWNEJ
CENNIK SKUPU TRZODY CHLEWNEJ
1.
Ceny skupu trzody mięsno-słoninowej
Ceny skupu trzody mięsno-słoninowej
Klasa | Rodzaj żywca | Za sztuki dostarczone z kontraktacji | Za sztuki ze skupu rynkowego | |
w okresie ważności umowy | w uzgodnionym dniu | |||
w zł za 1 kg wagi żywej netto | ||||
1 | Tuczniki o ciężarze ciała powyżej 100 kg wagi żywej netto | 122 | 128 | 110 |
2 | Tuczniki o ciężarze ciała od 86-100 kg wagi żywej netto | 118 | 124 | 106 |
3 | Chodźce i braki o ciężarze ciała powyżej 85 kg wagi żywej netto mające przydatność konsumpcyjną | - | - | 82 |
4 | Maciory i późne kastraty o ciężarze ciała powyżej 85 kg wagi żywej netto wszystkich ras, pełnomięsne i mięsne, z wyjątkiem chodźców i braków | 120 | 126 | 108 |
2. W razie niedotrzymania przez kontraktującego terminu odbioru trzody w uzgodnionym dniu, wpisanym do umowy, producentowi przysługuje zapłata jak za sztuki dostarczone w uzgodnionym dniu.
3. Sztuki z kontraktacji, dostarczone przez producentów w miesiącu lutym 1982 r., rozliczane są według cen skupu określonych dla dostaw w uzgodnionym dniu.
4. Skup tuczników o ciężarze ciała od 86 do 100 kg wagi żywej netto, odpowiadających wymaganiom określonym dla klasy 2, prowadzony będzie do dnia 28 lutego 1982 r. według cen klasy 1, a od dnia 1 marca 1982 r. - według cen klasy 2.
5. Tuczniki rasy puławskiej o ciężarze ciała powyżej 85 kg wagi żywej netto, odpowiadające wymaganiom klas 1 i 2, skupuje się według cen klasy 1 w niżej wymienionych rejonach:
Województwo | Gmina (miasto i gmina) |
kieleckie | Baltów |
lubelskie | Abramów, Baranów, Dęblin, Firlej, Garbów, Janowiec, Jeziorzany, Kamionka, Kazimierz Dolny, Końskowola, Kurów, Lubartów, Ludwin, Michów, Nałęczów, Niedźwiada, Nowodwór, Ostrów Lubelski, Ostrówek, Puławy, Ryki, Serniki, Spiczyn, Stężyca, Ułęż, Wąwolnica, Żyrzyn |
radomskie | Chotcza, Ciepielów, Garbatka-Letnisko, Gniewoszów, Głowaczów, Grabów nad Pilicą, Kazanów, Kozienice, Lipsko, Magnuszew, Pionki, Policzna, Przyłęk, Sieciechów, Sienno, Solec nad Wisłą, Tczów, Zwoleń |
siedleckie | Borowie, Garwolin, Górzno, Kłoczew, Łaskarzew, Maciejowice, Miastków Kościelny, Parysów, Pilawa, Sobolew, Trojanów, Wilga, Żelechów |
tarnobrzeskie | Tarłów |
6. Przez cenę skupu rozumie się cenę za 1 kg wagi żywej netto, tj. po ewentualnym potrąceniu na okarmienie. W razie stwierdzenia okarmienia dostarczonych sztuk dozwolone jest potrącenie w wysokości do 3% wagi żywej brutto zwierzęcia. Wysokość potrącenia powinna być uwidoczniona na kwicie dostawy.
2.
Ceny skupu kontraktowanej trzody bekonowej
Ceny skupu kontraktowanej trzody bekonowej
Klasa | Cena w złotych za 1 kg wagi bitej ciepłej | |
w okresie ważności umowy | w uzgodnionym dniu | |
Ekstra | 183 | 191 |
I | 170 | 178 |
2. W razie niedotrzymania przez kontraktującego terminu odbioru w uzgodnionym dniu, wpisanym do umowy, producentowi przysługuje za trzodę bekonową zapłata jak za sztuki dostarczone w uzgodnionym dniu.
3. Trzoda chlewna bekonowa dostarczona przez producentów w miesiącu lutym 1982 r. będzie rozliczana według cen skupu określonych dla dostaw w uzgodnionym dniu.
4. Dostarczoną przez producentów trzodę bekonową kupuje się według wagi bitej ciepłej.
Ubój trzody bekonowej powinien być dokonany nie później niż w ciągu 24 godzin od dnia zakupu.
Okres 24 godzin liczy się od godz. 24.00 dnia zakupu, wliczając niedziele, święta i dni wolne od pracy.
W razie niedotrzymania 24 godzinnego terminu uboju, należność powiększa się o 1% wartości tucznika za każdy dzień opóźnienia.
5. Przy skupie tuczników bekonowych producenci otrzymują zaliczkę pieniężną w wysokości 8.500 zł za 1 tucznika.
ZAŁĄCZNIK Nr 8
CENNIK SKUPU MLEKA
CENNIK SKUPU MLEKA
- w okresie zimowym (1 XI-31 V) wynosi 18,00 zł,
- w okresie letnim (1 VI-31 X) wynosi 14,85 zł.
2. Za wzrost zawartości tłuszczu w mleku pełnym powyżej 3,5% stosuje się dopłatę za każdą 0,1% w wysokości:
- w okresie zimowym - 0,50 zł,
- w okresie letnim - 0,41 zł.
3. Za zmniejszenie zawartości tłuszczu w mleku pełnym poniżej 3,5% obniża się cenę za każdą 0,1%:
- w okresie zimowym - o 0,50 zł,
- w okresie letnim - o 0,41 zł.
4. Cena skupu 1 litra mleka pełnego, zaliczonego do klasy A, jest wyższa od ceny mleka klasy B o 2 zł.
5. Przy skupie mleka nie odpowiadającego wymaganiom klas A i B stosuje się cenę mleka klasy B z potrąceniem w wysokości 2 zł za 1 litr.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »