§ 2. - Zwolnienie od podatków przychodów osiąganych z nowo założonych prywatnych zakładów gastronomicznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1970.31.264

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 1970 r.
§  2.
Zwolnienie przysługuje osobom, które:
1)
w okresie po dniu 1 lipca 1965 r. nie prowadziły zakładu gastronomicznego,
2)
posiadają zezwolenie na prowadzenie zakładu gastronomicznego i prowadzą zakład zgodnie z tym zezwoleniem,
3)
nie prowadzą w zakładzie gastronomicznym sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu,
4)
zatrudniają w zakładzie gastronomicznym oprócz członków rodziny nie więcej niż trzech, a w miejscowościach turystycznych - nie więcej niż czterech pracowników najemnych, licząc w skali średniej rocznej,
5)
nie posiadają poza zakładem gastronomicznym innych źródeł przychodów podlegających przepisom o podatku obrotowym; zastrzeżenie to dotyczy również członków rodziny, których dochody podlegają łącznemu opodatkowaniu z dochodem tych osób,
6)
w okresie objętym zwolnieniem od podatków i w ciągu trzech lat po tym okresie nie zaprzestaną prowadzenia zakładu gastronomicznego.