§ 7. - Zwolnienie od podatków przychodów osiąganych z nowo uruchamianych prywatnych zakładów gastronomicznych oraz ulgi podatkowe dla istniejących prywatnych zakładów gastronomicznych z tytułu nakładów inwestycyjnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1965.52.325

Akt utracił moc
Wersja od: 11 stycznia 1971 r.
§  7.
1. 3
Osobom prowadzącym prywatne zakłady gastronomiczne, bez sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu, przyznaje się ulgi podatkowe na warunkach określonych w rozporządzeniu, jeżeli osoby te w okresie do dnia 31 grudnia 1970 r. poniosą następujące nakłady o charakterze inwestycyjnym:
1)
wybudują, odbudują lub rozbudują budynki lub części budynków na potrzeby własnych zakładów gastronomicznych,
2)
nabędą i zainstalują we własnych zakładach gastronomicznych środki trwałe w postaci maszyn bądź urządzeń określonych w § 10,
3)
przeprowadzą kapitalne remonty środków trwałych, wymienionych w pkt 1 i 2.
2.
Ulgi przysługują w wypadkach, gdy sumy wydatkowane na inwestycje przekroczą 10.000 zł.
3. 4
Jeżeli osoba prowadząca zakład gastronomiczny korzysta ze zwolnienia od podatków na podstawie przepisów § 1, ulga nie przysługuje z tytułu nakładów poniesionych zarówno w związku z uruchomieniem zakładu, jak i poczynionych w okresie korzystania ze zwolnienia od podatków.
3 § 7 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia z dnia 3 stycznia 1969 r. (Dz.U.69.3.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 stycznia 1969 r.
4 § 7 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia z dnia 3 stycznia 1969 r. (Dz.U.69.3.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 stycznia 1969 r.