§ 3. - Zwolnienie od podatków przychodów osiąganych z nowo uruchamianych prywatnych zakładów gastronomicznych oraz ulgi podatkowe dla istniejących prywatnych zakładów gastronomicznych z tytułu nakładów inwestycyjnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1965.52.325

Akt utracił moc
Wersja od: 11 stycznia 1971 r.
§  3.
1.
Za nowo założony zakład gastronomiczny w rozumieniu rozporządzenia uważa się również zakład uruchomiony po uprzedniej likwidacji, jeżeli likwidacja nastąpiła przed dniem 1 lipca 1965 r.
2.
Za członków rodziny uważa się małżonka, małoletnie dzieci: własne, przysposobione, obce przyjęte na wychowanie i utrzymanie, małoletnich pasierbów, jak również pozostających z podatnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym rodziców podatnika i rodziców jego małżonka, jeżeli zostali uznani za inwalidów lub utracili zdolność zarobkowania w stopniu odpowiadającym co najmniej III grupie inwalidów albo przekroczyli 60 lat, jeżeli chodzi o mężczyzn, a 55 lat, jeżeli chodzi o kobiety. Utratę zdolności zarobkowania z powodu inwalidztwa należy udowodnić orzeczeniem komisji lekarskiej do spraw inwalidztwa i zatrudnienia.