Zwalczanie wścieklizny.
Dz.U.2005.13.103
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 7 stycznia 2005 r.
w sprawie zwalczania wścieklizny
- w którym stwierdzono chorobę.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
RODZAJ PRÓBEK POBIERANYCH DO BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH ORAZ SPOSÓB ICH POBIERANIA I WYSYŁANIA
RODZAJ PRÓBEK POBIERANYCH DO BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH ORAZ SPOSÓB ICH POBIERANIA I WYSYŁANIA
1) mózg albo
2) całą głowę - w przypadku małych zwierząt;
3) krew oraz żuchwę lisa - w przypadku badań kontrolnych przeprowadzanych po upływie miesiąca od doustnego szczepienia przeciwko chorobie przeprowadzonego u lisów wolno żyjących.
2. Do badań diagnostycznych można pobrać, w uzasadnionych przypadkach, po odpowiednim zapakowaniu i zabezpieczeniu, zwłoki zwierzęce.
3. Każdą próbkę pakuje się i transportuje z zachowaniem szczególnych środków ostrożności.
4. Podczas pobierania próbek należy przestrzegać ogólnych przepisów w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
5. Miejsce, z którego są pobierane próbki:
1) nie powinno być odkażane, ze względu na możliwość inaktywowania wirusa choroby nawet przez nieznaczną ilość produktu biobójczego;
2) oczyszcza się lub płucze wodą bez detergentów i produktów biobójczych.
6. Próbki pobiera się czystymi, jałowymi narzędziami, najlepiej jednorazowego użytku.
7. Każdą próbkę umieszcza się w mocnym, sterylnym, szklanym lub plastikowym pojemniku, zamykanym szczelnym przykryciem zabezpieczającym przed wyciekiem zawartości. Przykrycie zabezpiecza się wodoodporną taśmą samoprzylepną.
8. Powierzchnię zewnętrzną pojemnika po jego zamknięciu odkaża się, a następnie płucze się czystą wodą i osusza.
9. Każdy pojemnik zaopatruje się w etykietę zawierającą opis zwierzęcia i jego numer identyfikacyjny, rodzaj próbki, datę i miejsce jej pobrania, imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia.
10. Miejsce, o którym mowa w ust. 5, po pobraniu próbek oczyszcza się i odkaża, a pozostałe części zwłok zwierzęcych usuwa się w sposób uniemożliwiający szerzenie się choroby.
11. Po zapakowaniu próbek, w sposób określony w ust. 7, umieszcza się je w kontenerze, mocnym kartonie lub drewnianym pudełku i transportuje do laboratorium w temperaturze 4 °C. Dopuszcza się transport zamrożonych próbek.
12. Do każdej przesyłanej próbki dołącza się dokument, w formie pisma przewodniego, zawierający następujące informacje:
1) imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia;
2) imię i nazwisko oraz adres i numer telefonu powiatowego lekarza weterynarii;
3) zakres i kierunek badań diagnostycznych;
4) gatunek zwierzęcia;
5) datę wystąpienia objawów klinicznych i ich opis;
6) opis stwierdzonych zmian sekcyjnych lub pośmiertnych;
7) miejsce znalezienia zwłok zwierzęcych - w przypadku zwierząt wolno żyjących;
8) okoliczności, w jakich zwłoki zwierzęce zostały znalezione;
9) czy doszło do zakażenia człowieka lub innych zwierząt wirusem choroby.
13. Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 11, umieszcza się następujące napisy: Materiał zakaźny! Nie otwierać podczas transportu! W sytuacjach szczególnych kontaktować się z ....... (podać imię i nazwisko, adres i telefon nadawcy albo wysyłającego powiatowego lekarza weterynarii, jego adres i telefon oraz nazwę i adres laboratorium).
14. Próbki przesyła się niezwłocznie bezpośrednio do laboratorium. O przewidywanym terminie dostarczenia próbek powiadamia się to laboratorium.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
SPOSÓB PRZEPROWADZANIA OCZYSZCZANIA I ODKAŻANIA PRZY CHOROBIE
SPOSÓB PRZEPROWADZANIA OCZYSZCZANIA I ODKAŻANIA PRZY CHOROBIE
I.
Środki ostrożności
Środki ostrożności
1) być przeszkolone w zakresie obchodzenia się z preparatami używanymi do tych zabiegów, w tym, w zakresie przygotowywania ich roztworów;
2) być zaopatrzone w ochronne okulary lub maski, kombinezony oraz rękawice i buty gumowe.
2. Podczas wykonywania zabiegów oczyszczania i odkażania należy przestrzegać ogólnych przepisów w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
II.
Oczyszczanie
Oczyszczanie
2. Oczyszczanie przeprowadza się przy użyciu:
1) środków fizycznych - ręcznych narzędzi, sprzętu mechanicznego lub wody pod ciśnieniem;
2) produktów biobójczych określonych w przepisach o produktach biobójczych.
3. Oczyszczanie przeprowadza się w następującej kolejności:
1) wstępnie spryskuje się, po usunięciu zwierząt lub ich zwłok, miejsca przebywania tych zwierząt, produktem biobójczym o takim stężeniu, jakie jest stosowane podczas mycia i odkażania; produkt ten pozostawia się na odkażanej powierzchni przez co najmniej 24 godziny;
2) oczyszcza się sufit, a następnie ściany od góry w kierunku podłogi oraz okna i drzwi w pomieszczeniach, w których były utrzymywane zwierzęta;
3) oczyszcza się żłoby, koryta, drabiny i przegrody, a także sprzęt, przedmioty i narzędzia, które były używane przy wykonywaniu czynności związanych z utrzymywaniem zwierząt, oraz ubrania ochronne i obuwie osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem zwierząt;
4) oczyszcza się podłogę oraz ziemię na wybiegach;
5) zbiera się zanieczyszczenia stałe oraz nawóz naturalny i poddaje się unieszkodliwieniu;
6) spala się w miejscu wyznaczonym na terenie gospodarstwa drewniane przedmioty, w tym żłoby, koryta, przegrody i podłogi, jeżeli ich stan uniemożliwia skuteczne oczyszczenie i odkażenie.
III.
Odkażanie
Odkażanie
1) środków fizycznych, w tym: przez spalenie sprzętów drewnianych, opalanie sprzętów metalowych, użycie gorącej wody lub pary wodnej;
2) produktów biobójczych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepisów o produktach biobójczych;
3) środków biologicznych, zawierających bakterie nitryfikacyjne, stosowanych do odkażania obornika i gnojowicy.
2. Odkażanie obornika przeprowadza się w następujący sposób:
1) na terenie gospodarstwa, w pobliżu pomieszczeń inwentarskich, na utwardzonym podłożu, w miarę nieprzepuszczalnym, wyznacza się miejsce na kopiec z obornikiem o szerokości 2 m;
2) dno kopca, po wyrównaniu, wykłada się folią, a następnie:
a) nakłada się na nią warstwę obornika niezakażonego, pochodzącego od koniowatych lub bydła,
b) układa się obornik zakażony w kształt stożka na wysokość nieprzekraczającą 1,5 m od powierzchni gruntu,
c) przykrywa się ściółką i warstwą ziemi o grubości co najmniej 20 cm,
d) polewa się produktem biobójczym i pozostawia się co najmniej na 42 dni.
3. Gnojówkę lub gnojowicę odkaża się w następujący sposób:
1) do zbiornika z gnojówką lub gnojowicą dodaje się produkt biobójczy;
2) miesza się produkt biobójczy z gnojówką lub gnojowicą;
3) pozostawia się zawartość zbiornika, po uprzednim jego zabezpieczeniu przed dostępem ludzi i zwierząt, na okres 45 dni.
4. W gospodarstwie, które wyznaczono jako ognisko choroby, jak również przed każdym wjazdem i wyjazdem, wejściem i wyjściem:
1) z i do gospodarstwa, w którym podejrzewa się wystąpienie choroby, oraz
2) z i do pomieszczeń dla zwierząt w tym gospodarstwie
- wykłada się maty nasycone roztworem produktu biobójczego.
5. Maty, o których mowa w ust. 4, powinny być nasączone roztworem produktu biobójczego, w taki sposób, aby były wilgotne.
6. Wymiary mat, o których mowa w ust. 4, wynoszą:
1) długość powinna być nie mniejsza niż:
a) obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego - w przypadku mat wyłożonych przed wjazdami i wyjazdami,
b) metr - w przypadku mat wyłożonych przed wejściami i wyjściami;
2) szerokość powinna być nie mniejsza niż:
a) szerokość wjazdu lub wyjazdu - w przypadku mat wyłożonych przed wjazdami i wyjazdami,
b) szerokość wejścia lub wyjścia - w przypadku mat wyłożonych przed wejściami lub wyjściami.
7. Miejsce znalezienia zwłok zwierzęcych, w których stwierdzono chorobę, oraz jego najbliższe otoczenie oczyszcza się, odkaża i oznacza.
8. Osoby, które miały kontakt ze zwierzętami chorymi lub podejrzanymi o chorobę oraz ze sprzętem używanym przy wykonywaniu czynności związanych z utrzymywaniem zwierząt, przed opuszczeniem miejsc przebywania zwierząt lub gospodarstwa oczyszczają i odkażają, przy użyciu produktów biobójczych, ręce, ubranie i obuwie.
9. Środki transportu oraz przedmioty, które miały kontakt ze zwierzętami chorymi lub podejrzanymi o chorobę i pozostawały w ognisku tej choroby, przed opuszczeniem gospodarstwa oczyszcza się i odkaża przy użyciu produktów biobójczych.
10. Na poszczególnych etapach zwalczania choroby wykonuje się, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii:
1) odkażanie zapobiegawcze, przeprowadzane w celu ochrony zwierząt przed tą chorobą;
2) odkażanie bieżące, przeprowadzane w obecności zwierząt przy podejrzeniu lub stwierdzeniu tej choroby;
3) odkażanie wstępne, przeprowadzane po usunięciu zwierząt oraz zwłok zwierzęcych z ogniska choroby;
4) odkażanie ostateczne, przeprowadzane po ostatecznym oczyszczeniu, przed uznaniem ogniska tej choroby za wygasłe.
11. W ognisku choroby oraz w gospodarstwie, w którym podejrzewa się wystąpienie choroby, przeprowadza się 1-2 razy dziennie odkażanie bieżące przy użyciu produktu biobójczego.
12. Po usunięciu zwierząt lub zwłok zwierzęcych z ogniska choroby, przeprowadza się w miejscach przebywania zwierząt lub ich sekcji:
1) oczyszczanie - przy użyciu środków fizycznych;
2) odkażanie - przy użyciu produktu biobójczego.
13. Przed uznaniem ogniska choroby za wygasłe wykonuje się, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, ostateczne oczyszczanie i odkażanie.
14. Produkty biobójcze stosuje się w następujący sposób:
1) przy odkażaniu zapobiegawczym - 0,2-0,3 litra roztworu tego produktu na 1 m2 powierzchni;
2) przy odkażaniu w środowisku zakażonym - co najmniej 0,5 litra roztworu tego produktu na 1 m2 powierzchni.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »