Zwalczanie i zapobieganie rozprzestrzenianiu się organizmu Spodoptera frugiperda (Smith).

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.1190 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 3 lipca 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 11 lutego 2019 r.
w sprawie zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się organizmu Spodoptera frugiperda (Smith) 2

Na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 oraz art. 20 ust. 1 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2019 r. poz. 972 i 2020) 3  zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe sposoby postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Spodoptera frugiperda (Smith), zwanego dalej "organizmem szkodliwym", w tym metody wykrywania i identyfikacji tego organizmu;
2)
wymagania specjalne, ze wskazaniem wymagań, które powinny być zawarte w świadectwie fitosanitarnym, jeżeli rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy są wprowadzane na terytorium lub przemieszczane przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z państw trzecich;
3)
rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy, które zaopatruje się w świadectwo fitosanitarne i które muszą przed wprowadzeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zostać poddane kontroli zdrowotności w państwach, z których pochodzą lub są wysyłane.
Roślinami podatnymi na porażenie przez organizm szkodliwy, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, są owoce roślin z rodzaju Capsicum L. i Momordica L., gatunków Solanum aethiopicum L., Solanum macrocarpon L. i Solanum melongena L. oraz rośliny gatunku Zea mays L. inne niż żywy pyłek, kultury tkankowe, nasiona i ziarno, pochodzące z państw trzecich innych niż Konfederacja Szwajcarska, zwane dalej "roślinami podatnymi na porażenie".
1. 
Rośliny podatne na porażenie mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli:
1)
zostały zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne;
2)
w rubryce "dodatkowa deklaracja" świadectwa fitosanitarnego zostały zamieszczone informacje, że:
a)
rośliny te były uprawiane na terytorium państw trzecich, w których nie zostało stwierdzone występowanie organizmu szkodliwego, lub
b)
rośliny te były uprawiane na obszarach państw trzecich wolnych od organizmu szkodliwego, ustanowionych zgodnie z odpowiednim Międzynarodowym Standardem w zakresie Środków Fitosanitarnych 4 , a nazwę obszarów umieszczono w rubryce "miejsce pochodzenia" świadectwa fitosanitarnego, lub
c)
rośliny te:
były uprawiane w miejscu produkcji wpisanym do urzędowego rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin państwa trzeciego oraz podlegającym regularnym kontrolom przeprowadzanym przez tę służbę, w którym w okresie trzech miesięcy poprzedzających wywóz przeprowadzono urzędowe kontrole, w wyniku których nie zostało stwierdzone występowanie organizmu szkodliwego na roślinach podatnych na porażenie,
bezpośrednio przed wywozem poddano urzędowej kontroli, w wyniku której nie stwierdzono występowania na tych roślinach organizmu szkodliwego,
były przemieszczane przed ich wywozem przy zachowaniu warunków zapewniających możliwość identyfikacji miejsca produkcji, a informacja umożliwiająca identyfikację miejsca produkcji została umieszczona w świadectwie fitosanitarnym,
były uprawiane w fizycznej izolacji uniemożliwiającej ich porażenie przez organizm szkodliwy lub w trakcie uprawy zostały poddane zabiegowi zapewniającemu zwalczenie organizmu szkodliwego, lub
d)
rośliny te zostały po zbiorze poddane zabiegowi zapewniającemu zwalczenie organizmu szkodliwego, a informacja o tym zabiegu została umieszczona w świadectwie fitosanitarnym;
3)
w wyniku przeprowadzonej granicznej kontroli fitosanitarnej zostały uznane za wolne od organizmu szkodliwego.
2. 
Graniczna kontrola fitosanitarna, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje:
1)
ocenę organoleptyczną;
2)
pobieranie próbek do badań laboratoryjnych na obecność organizmu szkodliwego - w przypadku podejrzenia jego występowania.
Metoda wykrywania i identyfikacji organizmu szkodliwego polega na przeprowadzaniu corocznie kontroli występowania organizmu szkodliwego:
1)
w terminach umożliwiających wykrycie tego organizmu;
2)
z wykorzystaniem pułapek świetlnych lub feromonowych;
3)
obejmujących pobieranie próbek do badań laboratoryjnych na obecność organizmu szkodliwego - w przypadku podejrzenia jego występowania.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopad 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U.2019.2258).
2 Niniejsze rozporządzenie w zakresie swojej regulacji wdraża postanowienia decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2018/638 z dnia 23 kwietnia 2018 r. ustanawiającej środki nadzwyczajne zapobiegające wprowadzaniu do Unii i rozprzestrzenianiu się w niej organizmu szkodliwego Spodoptera frugiperda (Smith) (Dz. Urz. UE L 105 z 25.04.2018, str. 31).
3 Ustawa utraciła moc na podstawie art. 84 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami (Dz. U. poz. 424 i 695), która weszła w życie z dniem 14 marca 2020 r. Zgodnie z art. 83 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 10 ust. 1, art. 20 ust. 1-3, art. 22 ust. 1b, art. 23 ust. 5 oraz art. 30 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2019 r. poz. 972 i 2020) zachowują moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 81 ust. 1-7 i 9 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami, nie dłużej jednak niż do dnia 14 grudnia 2029 r., i mogą być zmieniane lub uchylane na podstawie art. 81 ust. 1-7 i 9 ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami
4 Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych, Część 4 - Wymagania dla ustanawiania obszarów wolnych od określonych organizmów szkodliwych (International Standards for Phytosanitary Measures, Part 4 - Requirements for the establishment of pest free areas, Publication No 4, FAO, Rome) wydany na podstawie art. X Międzynarodowej konwencji ochrony roślin, sporządzonej w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r. (Dz. U. z 2001 r. poz. 151 oraz z 2007 r. poz. 485).