§ 19. - Zwalczanie chorób zakaźnych ryb.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.60.528

Akt utracił moc
Wersja od: 10 sierpnia 2005 r.
§  19.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia choroby z listy nr 1 u ryb wolno żyjących w rzekach, jeziorach lub w innych miejscach przeznaczonych do wędkowania albo w których utrzymuje się ryby ozdobne, podejmuje czynności mające na celu stwierdzenie lub wykluczenie choroby oraz ograniczenie szerzenia się jej, w tym stosuje środki, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 oraz § 11 i 12.
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, ryby niewykazujące objawów klinicznych choroby mogą być poławiane, a następnie umieszczane na rynku w celu bezpośredniego spożycia przez ludzi lub w celu przetworzenia, jeżeli:
1)
zostaną zabite i wypatroszone zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa;
2)
sposób postępowania z ubocznymi produktami zwierzęcymi powstałymi podczas przetwarzania będzie zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu nr 1774/2002;
3)
woda używana przy wykonywaniu czynności, o których mowa w pkt 1, oraz woda wykorzystywana przy transporcie tych ryb zostanie poddana procesom prowadzącym do zniszczenia czynników chorobotwórczych.