§ 12. - Zwalczanie chorób zakaźnych ryb.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.60.528

Akt utracił moc
Wersja od: 10 sierpnia 2005 r.
§  12.
1.
Dopuszcza się umieszczanie na rynku, w celu bezpośredniego spożycia przez ludzi lub w celu przetwarzania, ryb pochodzących z gospodarstwa, w którym stwierdzono chorobę z listy nr 1, niewykazujących objawów klinicznych, które osiągnęły odpowiednią wielkość.
2.
Ryby, o których mowa w ust. 1, niezwłocznie zabija się i patroszy:
1)
zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa;
2)
pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii.
3.
Sposób postępowania z ubocznymi produktami zwierzęcymi powstałymi w wyniku czynności, o których mowa w ust. 2, jest określony w rozporządzeniu nr 1774/2002. Wodę używaną podczas tych czynności oczyszcza się i odkaża w celu zniszczenia czynników chorobotwórczych.