Zoonozy oraz czynniki zoonotyczne podlegające obowiązkowi rejestracji.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.130.1394

Akt utracił moc
Wersja od: 8 czerwca 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 maja 2004 r.
w sprawie zoonoz oraz czynników zoonotycznych podlegających obowiązkowi rejestracji2)

Na podstawie art. 52 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz zoonoz oraz czynników zoonotycznych podlegających obowiązkowi rejestracji, który jest określony w załączniku do rozporządzenia.
O wystąpieniu zoonozy lub wykryciu czynnika zoonotycznego powiatowy lekarz weterynarii powiadamia państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
1.
Informacje o stwierdzonych zoonozach i wykrytych czynnikach zoonotycznych, podlegających obowiązkowi rejestracji, powiatowy lekarz weterynarii wpisuje do ksiąg chorób zakaźnych zwierząt.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii przekazuje wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii, w terminie do 5. dnia miesiąca za poprzedni miesiąc, a wojewódzki lekarz weterynarii - Głównemu Lekarzowi Weterynarii, w terminie do 7. dnia miesiąca za poprzedni miesiąc, w formie raportu, określonego w przepisach wydanych na podstawie art. 51 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 106, poz. 1125).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 92/117/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. dotyczącej środków ochrony przed określonymi chorobami odzwierzęcymi i odzwierzęcymi czynnikami chorobotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego, w celu zapobieżenia zakażeniom i zatruciom przenoszonym przez żywność (Dz. Urz. WE L 062 z 15.03.1993).

Dane dotyczące ogłoszenia aktu prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tego aktu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

ZAŁĄCZNIK

ZOONOZY I CZYNNIKI ZOONOTYCZNE PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI REJESTRACJI

1) gruźlica wywołana Mycobacterium bovis;

2) bruceloza i jej czynniki zoonotyczne;

3) salmoneloza i jej czynniki zoonotyczne;

4) włośnica (Trichinellosis);

5) kampylobakterioza i jej czynniki zoonotyczne (Campylobacteriosis);

6) echinokokoza (Echinococcosis);

7) listerioza (Listeriosis);

8) wścieklizna (Rabies);

9) toksoplazmoza (Toxoplasmosis);

10) jersinioza (Yersiniosis);

11) wąglik (Anthrax);

12) tularemia (Tularaemia);

13) nosacizna (Glanders);

14) gorączka Q (Q fever);

15) chlamydioza (Chlamydiosis);

16) wysoce zjadliwa grypa ptaków d. pomór drobiu (Highly pathogenic avian influenza, HPAI d. Fowl plague);

17) gorączka doliny Rift (Rift valley fever);

18) pryszczyca (Foot and mouth disease);

19) gąbczasta encefalopatia bydła (Bovine spongiform encephalopathy - BSE);

20) kolibakterioza wywołana przez verotoksyczne i enterokrwotoczne Escherichia coli.