Znakowanie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu.
Dz.U.1994.86.402
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 lipca 1994 r.
w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
ZNAKOWANIE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ
ZNAKOWANIE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ
1) wartość energetyczną (w kJ i kcal),
2) zawartość białka (obliczona jako wynik przemnożenia zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjeldahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25, chyba że w normie produktu lub w normie metodycznej podany jest inny przelicznik), tłuszczu całkowitego (włączając fosfolipidy) i węglowodanów (węglowodany metabolizowane, włączając alkohole wielowodorotlenowe).
2. Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może określać również takie składniki, jak:
1) skrobia,
2) cukry (wszystkie cukry proste i dwucukry zawarte w środku spożywczym, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych),
3) błonnik pokarmowy (składniki produktów typu wielocukry nieprzyswajalne przez człowieka),
4) kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań),
5) kwasy tłuszczowe jednonienasycone (kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w pozycji cis),
6) kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwasy tłuszczowe z izolowanymi podwójnymi wiązaniami w pozycji cis),
7) sód,
8) składniki mineralne i witaminy zawarte w środku spożywczym w ilości nie mniejszej niż 5% zalecanego dziennego spożycia.
3. Przy znakowaniu środka spożywczego wartością odżywczą należy podać składniki wymienione w ust. 1 i 2, które są przedmiotem określeń żywieniowych. Jeżeli podana jest ilość kwasów tłuszczowych jedno- lub wielonasyconych, należy również podać ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
4. Wartość energetyczną środka spożywczego określa się stosując następujące współczynniki:
1) węglowodany - 17 kJ/g i 4 kcal/g,
2) białko - 17 kJ/g i 4 kcal/g,
3) tłuszcze - 37 kJ/g i 9 kcal/g,
4) etanol - 29 kJ/g i 7 kcal/g,
5) kwasy organiczne - 13 kJ/g i 3 kcal/g.
5. Wartość energetyczna i zawartość składników odżywczych powinny być wyrażone w następujących jednostkach:
1) wartość energetyczna - kJ i kcal,
2) białko - gramy,
3) węglowodany - gramy,
4) tłuszcze - gramy,
5) błonnik pokarmowy - gramy,
6) sód - gramy,
7) witaminy i składniki mineralne - jednostki zgodne z załącznikiem nr 2 do rozporządzenia.
6. Wartość energetyczną oraz zawartość składników należy podawać w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml środka spożywczego bądź - jeśli opakowanie zawiera tylko jedną porcję środka spożywczego, mniejszą niż 100 g lub 100 ml - w przeliczeniu na tę porcję, gdy określona jest liczba porcji zawarta w opakowaniu.
7. Przy znakowaniu środka spożywczego wartością odżywczą należy podawać zawartość:
1) skrobi lub cukrów - według następującego wzoru:
węglowodany - ...g,
w tym:
skrobia - ...g,
cukry - ...g,
2) kwasów tłuszczowych - według następującego wzoru:
tłuszcz - ...g,
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - ...g,
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - ...g,
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - ...g.
8. W ramach znakowania wartością odżywczą powinny być podawane wartości średnie, ustalone na podstawie:
1) analizy środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
2) obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego i danych z tabel składu oraz wartości odżywczej środków spożywczych.
9. Znakowanie dotyczące wartości odżywczej powinno być podane, jeśli to możliwe, w formie tabeli.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYKAZ DEKLAROWANYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I ICH ZALECANE SPOŻYCIE DZIENNE
WYKAZ DEKLAROWANYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I ICH ZALECANE SPOŻYCIE DZIENNE
Witamina D ug 5
Witamina E mg 10
Witamina C mg 60
Tiamina mg 1,4
Ryboflawina mg 1,6
Niacyna mg 18
Witamina B6 mg 2
Folacyna ug 200
Witamina B12 ug 1
Biotyna mg 0,15
Kwas pantotenowy mg 6
Wapń mg 800
Fosfor mg 800
Żelazo mg 14
Magnez mg 300
Cynk mg 15
Jod ug 150
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »