§ 7. - Znakowanie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.48.221

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1993 r.
§  7.
1.
Środki spożywcze znakuje się, z zastrzeżeniem ust. 2, datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia, z tym że środki spożywcze nietrwałe mikrobiologicznie, łatwo psujące się oraz dietetyczne środki spożywcze i środki spożywcze dla niemowląt i dzieci do lat trzech - znakuje się terminem przydatności do spożycia.
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy następujących środków spożywczych:
1)
świeżych owoców, warzyw, ziemniaków - nie rozdrobnionych i nie pokrojonych,
2)
win, winiaków, miodów pitnych,
3)
napojów o zawartości objętościowej powyżej 10% alkoholu,
4)
cukru,
5)
octu,
6)
soli,
7)
tytoniu i wyrobów tytoniowych.
3.
Datę minimalnej trwałości środka spożywczego znakuje się cyfrowo i poprzedza wyrazami:
1)
"najlepiej spożyć przed ...", jeżeli jest podawany dzień i miesiąc - dla środka spożywczego o trwałości nie przekraczającej 3 miesięcy lub
2)
"najlepiej spożyć przed końcem ...", jeżeli jest podawany miesiąc i rok - dla środka spożywczego o trwałości od 3 do 18 miesięcy lub rok - dla środka spożywczego, którego trwałość przekracza 18 miesięcy.
4.
Termin przydatności do spożycia środka spożywczego znakuje się pełną datą cyfrową (dzień, miesiąc, rok) poprzedzoną wyrazami "należy spożyć przed ...".
5.
Jeżeli nie jest możliwe ze względów technicznych oznaczenie na opakowaniu po określeniu słownym daty cyfrowej, należy umieścić informację, w jakim miejscu opakowania znajduje się data; miejsce to powinno być widoczne bez otwierania opakowania.