§ 6. - Znakowanie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.48.221

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1993 r.
§  6.
1.
Wykaz składników spożywczych (§ 3 ust. 1 pkt 2) powinien, z zastrzeżeniem ust. 2, wymieniać w malejącej kolejności składniki stosowane w produkcji lub przetwarzaniu środków spożywczych i znajdujące się w końcowym produkcie nawet w innej postaci.
2.
Przepis ust.1 nie dotyczy:
1)
świeżych owoców, warzyw, ziemniaków - nie rozdrobnionych i nie pokrojonych,
2)
wody gazowanej, jeżeli jej znakowanie wskazuje na nasycenie dwutlenkiem węgla,
3)
octu wytworzonego z jednego surowca metodą fermentacyjną,
4)
serów twarogowych i dojrzewających, masła, fermentowanego mleka i śmietany, śmietanki i napojów mlecznych, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko składników mleka, enzymów i drobnoustrojów niezbędnych w procesach przetwórczych lub soli niezbędnej do produkcji serów,
5)
jednoskładnikowych środków spożywczych.
3.
Jeżeli składnik stanowi produkt złożony i znajduje się w środku spożywczym w ilości większej niż 25% produktu, należy obok nazwy podać jego skład.
4.
Jeżeli znakowanie środka spożywczego wskazuje na wysoką lub niską zawartość składnika, należy obok nazwy składnika podać odpowiednio jego minimalną lub maksymalną zawartość.
5.
Substancje dodatkowe dozwolone, dodane do środka spożywczego, należy znakować nazwą funkcji technologicznej i specyficzną nazwą lub symbolem zgodnie z wykazem substancji dodatkowych, zawartym w odrębnych przepisach o substancjach dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeniach technicznych w środkach spożywczych i używkach.
6.
Zawartość w środku spożywczym dozwolonych syntetycznych substancji zapachowych, barwników organicznych i substancji konserwujących należy odpowiednio znakować "syntetycznie aromatyzowane", "syntetycznie barwione", "konserwowane chemicznie".
7.
Zawartość w środku spożywczym naturalnych substancji zapachowych lub naturalnych barwników organicznych może być znakowana określeniami "naturalnie aromatyzowane" lub "naturalnie barwione".
8.
Do nazw składników stosuje się przepis § 5 ust. 1.