Znakowanie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu.
Dz.U.1993.48.221
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 31 maja 1993 r.
w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
ZNAKOWANIE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ
ZNAKOWANIE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ
1) wartość energetyczną (w kJ i kcal),
2) zawartość białka (obliczoną jako wynik przemnożenia zawartości azotu ogólnego oznaczonego metodą Kjeldahla przez współczynnik przeliczeniowy 6,25), tłuszczu (tłuszczu całkowitego, włączając fosfolipidy), węglowodanów (węglowodany metabolizowane, włączając alkohole wielowodorotlenowe).
2. Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może określać również takie składniki, jak:
1) skrobię,
2) cukry (wszystkie cukry proste i dwucukry zawarte w środku spożywczym, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych),
3) błonnik pokarmowy (składniki produktów typu wielocukrów nieprzyswajalne przez człowieka),
4) kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań),
5) kwasy tłuszczowe jednonienasycone (kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w pozycji cis),
6) kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwasy tłuszczowe z izolowanymi podwójnymi wiązaniami w pozycji cis),
7) sód,
8) składniki mineralne i witaminy zawarte w środku spożywczym w ilości nie mniejszej niż 5% zalecanego dziennego spożycia.
3. Przy znakowaniu środka spożywczego wartością odżywczą należy podać składniki wymienione w ust. 1 i 2, które są przedmiotem określeń żywieniowych. Jeżeli podana jest ilość kwasów tłuszczowych jedno- lub wielonienasyconych, należy również podać ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
4. Wartość energetyczną środka spożywczego określa się stosując następujące współczynniki:
1) węglowodany - 17 kJ/g i 4 kcal/g,
2) białko - 17 kJ/g i 4 kcal/g,
3) tłuszcze - 37 kJ/g i 9 kcal/g,
4) etanol - 29 kJ/g i 7 kcal/g,
5) kwasy organiczne - 13 kJ/g i 3 kcal/g.
5. Wartość energetyczna i zawartość składników odżywczych powinny być wyrażone w następujących jednostkach:
1) wartość energetyczna - kJ i kcal,
2) białko - gramy,
3) węglowodany - gramy,
4) tłuszcze - gramy,
5) błonnik pokarmowy - gramy,
6) sód - gramy,
7) witaminy i składniki mineralne - jednostki zgodne z załącznikiem
nr 2 do rozporządzenia.
6. Wartość energetyczną oraz zawartość składników należy podawać w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml środka spożywczego bądź - jeżeli opakowanie zawiera tylko jedną porcję środka spożywczego mniejszą niż 100 g lub 100 ml - w przeliczeniu na tę porcję, jeżeli określona jest liczba porcji zawarta w opakowaniu.
7. Przy znakowaniu środka spożywczego wartością odżywczą należy podawać zawartość:
1) skrobi lub cukrów - według następującego wzoru:
węglowodany - ........ g,
w tym:
skrobia - ........ g,
cukry - ........ g,
2) kwasów tłuszczowych według następującego wzoru:
tłuszcz - ......... g,
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - ......... g,
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - ......... g,
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - ......... g,
8. W ramach znakowania wartością odżywczą powinny być podawane wartości średnie, ustalone na podstawie:
1) analizy środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
2) obliczenia wykonanego na podstawie składu recepturowego przy użyciu tabel składu i wartości odżywczej środków spożywczych.
9. Znakowanie dotyczące wartości odżywczej powinno być podane, o ile to możliwe, w formie tabeli.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYKAZ DEKLAROWANYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I ICH ZALECANE SPOŻYCIE DZIENNE
WYKAZ DEKLAROWANYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I ICH ZALECANE SPOŻYCIE DZIENNE
Witamina D µg 5
Witamina E mg 10
Witamina C mg 60
Tiamina mg 1,4
Ryboflawina mg 1,6
Niacyna mg 18
Witamina B6 mg 2
Folacyna µg 200
Witamina B12 µg 1
Biotyna mg 0,15
Kwas pantotenowy mg 6
Wapń mg 800
Fosfor mg 800
Żelazo mg 14
Magnez mg 300
Cynk mg 15
Jod µg 150
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »