§ 1. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu spirytusu na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1924.74.738

Akt utracił moc
Wersja od: 28 sierpnia 1924 r.
§  1.
Unormowany w załączniku do § 1 rozporządzenia Ministra Skarbu z dnia 24 grudnia 1923 (Dz. U. R. P. № 137, poz. 1148) tudzież w § 10 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dn. 14 kwietnia 1924 r. (Dz. U. R. P. № 34, poz. 351) podatek spożywczy od jednego stopnia hektolitrowego alkoholu (jednego litra stustopniowego spirytusu) wyrobionego w gorzelniach rolniczych i w gorzelniach przerabiających owoce podnosi się z 2,20 złotych na 3 złote, a w gorzelniach przemysłowych z 2,30 złotych na 3,30 złotych. Gorzelnie przemysłowe przerabiające wywary na sole potasowe opłacają podatek spożywczy podobnie jak gorzelnie rolnicze w wysokości 3 złotych za 1 litr 100 stopniowego spirytusu.