§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1923.132.1073
Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1924 r.
§ 6.
Ustanowiony w § 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1923 r. (Dz. U. R. P. № 126, poz. 1024) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze województwa śląskiego, ustala się w sposób następujący:
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej
od pierwszych
10.000
hektolitrów
po
4,320.000
mk.
p.
za dalsze
20.000
"
"
4,560.000
"
"
powyżej
30.000
"
"
4,800.000
"
"
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8-13% ekstraktu brzeczki podstawowej przy produkcji:
1)
do 10,000 hektolitrów po
7,140.000
mk.
p.
2)
za dalsze 20.000 hektolitrów po
7,420.000
"
"
3)
powyżej 30.000 hektolitrów po
7,800.000
"
"
za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej, unormowanej dla piwa pilnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połowę stopy podatkowej, ustanowionej dla piwa słabego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .