§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.132.1073

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1924 r.
§  6.
Ustanowiony w § 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1923 r. (Dz. U. R. P. № 126, poz. 1024) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze województwa śląskiego, ustala się w sposób następujący:

Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej

od pierwszych10.000hektolitrówpo4,320.000mk.p.
za dalsze20.000""4,560.000""
powyżej30.000""4,800.000""

Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8-13% ekstraktu brzeczki podstawowej przy produkcji:

1)do 10,000 hektolitrów po7,140.000mk.p.
2)za dalsze 20.000 hektolitrów po7,420.000""
3)powyżej 30.000 hektolitrów po7,800.000""
za każdy hektolitr.

Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej, unormowanej dla piwa pilnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połowę stopy podatkowej, ustanowionej dla piwa słabego.