Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dz.U.1923.104.812
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 października, 1923 r.
w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Opłatę akcyzową, jaką uiszczać mają browary przerabiające w ciągu roku nie więcej niż 32,760 kg. (dwa tysiące pudów) słodu, podwyższa się z kwoty 160.000 do kwoty 400.000 mk. polskich od każdych 16,38 kg. (jednego puda) wagi słodu.
"Od piwa sprowadzonego za osobnem zezwoleniem Ministerstwa Skarbu do b. dzielnicy austriackiej z zagranicy pobiera się oprócz opłaty celnej dodatkową opłatę akcyzową od każdego hektolitra piwa i każdego stopnia ekstraktu pierwotnej brzeczki podstawowej po 50.000 mkp., najmniej jednak 800.000 mkp."
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej ód pierwszych 10.000 hektolitrów po 360.000 mkp., za dalsze 20.000 hektolitrów po 380.000 mkp. powyżej 30.000 hektolitrów po 400.000 mkp.
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 -13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej, czyli przy produkcji:
za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej, unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połowę stopy podatkowej ustanowionej dla piwa słabego.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »