§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1923.87.680
Akt utracił moc
Wersja od: 22 września 1923 r.
§ 6.
Ustanowiony w § 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 2 lipca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 68, poz. 527) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze Województwa Śląskiego, ustala się w sposób następujący:
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej:
od pierwszych 10.000 hektolitrów po 144.000 mkp.
za dalsze 20.000 hektolitrów po 152.000 mkp.
powyżej 30.000 hektolitrów po 160.000 mkp.
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 - 13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62.5% wyżej, czyli przy produkcji:
1)
do 10.000 hektolitrów" po 234.000 mkp.
2)
za dalsze 20.000 hektolitrów po 249.900 mkp.
3)
powyżej 30.000 hektolitrów po 260.000 mkp. za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej, unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połową stopy podatkowej ustanowionej dla piwa słabego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .