§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.87.680

Akt utracił moc
Wersja od: 22 września 1923 r.
§  6.
Ustanowiony w § 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 2 lipca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 68, poz. 527) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze Województwa Śląskiego, ustala się w sposób następujący:

Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej:

od pierwszych 10.000 hektolitrów po 144.000 mkp.

za dalsze 20.000 hektolitrów po 152.000 mkp.

powyżej 30.000 hektolitrów po 160.000 mkp.

Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 - 13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62.5% wyżej, czyli przy produkcji:

1)
do 10.000 hektolitrów" po 234.000 mkp.
2)
za dalsze 20.000 hektolitrów po 249.900 mkp.
3)
powyżej 30.000 hektolitrów po 260.000 mkp. za każdy hektolitr.

Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej, unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połową stopy podatkowej ustanowionej dla piwa słabego.