§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.68.527

Akt utracił moc
Wersja od: 12 lipca 1923 r.
§  6.
Ustanowiony w § 10 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 32, poz. 210) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze Województwa Śląskiego, ustala się w sposób następujący;

Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej od

pierwotnych 10.000 hektolitrów po 54.000 mkp.

za dalsze 20.000 hektolitrów po 57.000 "

powyżej 30.000 hektolitrów po 60.000 "

Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8-13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej, czyli przy produkcji:

1)
do 10.000 hl. piwa po 87.750 mkp.
2)
za dalsze 20.000 hl. piwa po 93.700 "
3)
powyżej 30.000 hl. piwa po 97.500 "

za każdy hektolitr.

Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej potowe stopy ustanowionej dla piwa słabego.