§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1923.68.527
Akt utracił moc
Wersja od: 12 lipca 1923 r.
§ 6.
Ustanowiony w § 10 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 1923 r. (Dz. U. R. P. № 32, poz. 210) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze Województwa Śląskiego, ustala się w sposób następujący;
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej od
pierwotnych 10.000 hektolitrów po 54.000 mkp.
za dalsze 20.000 hektolitrów po 57.000 "
powyżej 30.000 hektolitrów po 60.000 "
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8-13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej, czyli przy produkcji:
1)
do 10.000 hl. piwa po 87.750 mkp.
2)
za dalsze 20.000 hl. piwa po 93.700 "
3)
powyżej 30.000 hl. piwa po 97.500 "
za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej potowe stopy ustanowionej dla piwa słabego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .