Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dz.U.1923.68.527
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 2 lipca 1923 r.
w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Opłatę akcyzową, jaką uiszczać mają browary, przerabiające w ciągu roku nie więcej, niż dwa tysiące pudów słodu, podwyższa się z kwoty 30.000 mk. do kwoty 60.090 marek polskich od każdych 16,38 kg. (1 puda) wagi słodu.
Zapasy brzeczki piwnej oraz piwa, jakie w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia znajdować się będą u wytwórców piwa, podlegają dodatkowemu opodatkowaniu w wysokości różnicy między opłatą poprzednio uiszczoną, a opłatą przypadającą na podstawie, postanowień niniejszego paragrafu.
piwa do 6.900 marek polskich;
piwa do 7.050 marek polskich;
piwa do 7.200 marek polskich;
piwa do 7.350 marek polskich;
piwa do 7.500 marek polskich.
Zapasy brzeczki piwnej oraz piwa, jakie w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenie) znajdować się będą w browarach, podlegają dodatkowemu opodatkowaniu, a mianowicie pobraną będzie od zapasów brzeczki względnie Piwa znajdującego się w browarach dodatkowa oplata w wysokości różnicy między opłatą uiszczoną już poprzednio, a przypadającą na podstawie postanowień niniejszego paragrafu.
Od piwa sprowadzonego za osobnem zezwoleniem Ministerstwa Skarbu do b. dzielnicy austrjackiej z zagranicy pobiera się oprócz opłaty celnej dodatkową opłatę akcyzową od każdego hektolitra piwa i od każdego stopnia ekstraktu pierwotnej brzeczki zarodowej po 7.500 marek polskich, najmniej jednak 120.000.
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej od
pierwotnych 10.000 hektolitrów po 54.000 mkp.
za dalsze 20.000 hektolitrów po 57.000 "
powyżej 30.000 hektolitrów po 60.000 "
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8-13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej, czyli przy produkcji:
za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej potowe stopy ustanowionej dla piwa słabego.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »