§ 10. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.32.210

Akt utracił moc
Wersja od: 28 marca 1923 r.
§  10.
Ustanowiony w § 10 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 1922 r. (Dz. U. R. P. № 92 poz. 851), względnie w art. 3 ustawy śląskiej z dnia 23 listopada 1922 r. (Dz. Ust. Śląskich № 37 poz. 136) podatek od piwa ustala się w następujący sposób:

Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu wynosi przy produkcji rocznej

od pierwotnej10.000hektolitrówpo27.000mkp.
za dalsze20.000""28.500"
powyżej30.000""30.000"

Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 - 13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej czyli przy produkcji:

1)do10.000hl.piwapo43.875mkp.
2)za dalsze20.000"""46.350"
3)powyżej30.000"""48.750"

za każdy hektolitr.

Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połową stopy ustanowionej dla piwa słabego.