§ 10. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1923.32.210
Akt utracił moc
Wersja od: 28 marca 1923 r.
§ 10.
Ustanowiony w § 10 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 1922 r. (Dz. U. R. P. № 92 poz. 851), względnie w art. 3 ustawy śląskiej z dnia 23 listopada 1922 r. (Dz. Ust. Śląskich № 37 poz. 136) podatek od piwa ustala się w następujący sposób:
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu wynosi przy produkcji rocznej
od pierwotnej
10.000
hektolitrów
po
27.000
mkp.
za dalsze
20.000
"
"
28.500
"
powyżej
30.000
"
"
30.000
"
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 - 13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej czyli przy produkcji:
1)
do
10.000
hl.
piwa
po
43.875
mkp.
2)
za dalsze
20.000
"
"
"
46.350
"
3)
powyżej
30.000
"
"
"
48.750
"
za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połową stopy ustanowionej dla piwa słabego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .