Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dz.U.1923.32.210
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 26 marca 1923 r.
w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Opłatę akcyzową, jaką uiszczać mają browary, przerabiające w ciągu roku nie więcej niż dwa tysiące pudów słodu, podwyższa się do kwoty 30.000 marek polskich od każdych 16.38 kg. (1 puda) wagi słodu.
Tę dodatkową opłatę, o ile ona dotyczy zapasów piwa lub brzeczki piwnej wyprodukowanych i znajdujących się w browarach, które przerabiają rocznie nie więcej niż dwa tysiące pudów słodu zmniejsza się do kwoty 10.840 marek polskich od każdego hektolitra.
piwa do 3.450 marek polskich,
3.525 marek polskich,
piwa do 3.600 marek polskich,
piwa do 3.675 marek polskich,
piwa do 3.750 marek polskich.
"Od piwa sprowadzonego za osobnem zezwoleniem Ministerstwa Skarbu do b. dzielnicy austrjackiej z zagranicy pobiera, się oprócz opłaty celnej dodatkową opłatę akcyzową od każdego hektolitra piwa i od każdego stopnia ekstraktu pierwotnej brzeczki zarodowej po 3.750 marek polskich".
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu wynosi przy produkcji rocznej
od pierwotnej | 10.000 | hektolitrów | po | 27.000 | mkp. |
za dalsze | 20.000 | " | " | 28.500 | " |
powyżej | 30.000 | " | " | 30.000 | " |
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 - 13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej czyli przy produkcji:
1) | do | 10.000 | hl. | piwa | po | 43.875 | mkp. |
2) | za dalsze | 20.000 | " | " | " | 46.350 | " |
3) | powyżej | 30.000 | " | " | " | 48.750 | " |
za każdy hektolitr.
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej połową stopy ustanowionej dla piwa słabego.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »