Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu drożdży na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.132.1077

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1924 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 1923 r.
w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu drożdży na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej. *

Na mocy art. 2 ustawy z dnia 10 maja 1921 r. o regulowaniu podatków od spożycia, zużycia lub produkcji na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. R. P. № 41, poz. 248) oraz ustawy z dnia 16 kwietnia 1923 r. (Dz. U. R. P. № 30, poz. 183) zarządza się co następuje:
Ustaloną w § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1923 r. w przedmiecie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu drożdży na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. R. P. № 126, poz. 1025) opłatę akcyzową od drożdży prasowanych produkcji krajowej podnosi się na kwotę 600.000 mk. od jednego kilograma wagi, a od drożdży prasowanych sprowadzonych z zagranicy na kwotę 640.000 mk. od 1 kilograma wagi.
Opaski podatkowe (banderole) wykupione przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia po dotychczasowej cenie będą mogły być użyte po tym dniu do nakładania na opakowania drożdży po uprzedniem dopłaceniu różnicy między dotychczasową a przedwojenną stopą podatkowej.
Wykonanie niniejszego rozporządzenia porucza się Ministrowi Skarbu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem 24 grudnia 1923 r. na całym obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
* Z dniem 1 stycznia 1924 r. dla przerachowania kwot pieniężnych, zawartych w nin. rozporządzeniu stosowany będzie frank złoty wedle kursu obowiązującego dla przerachowania tegoż franka na marki polskie w dniu wejścia w życie nin. rozporządzenia, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 24 grudnia 1923 r. (Dz.U.23.137.1148).