Art. 13. - Zmiana ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.208.2020

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  13. 
1. 
Od dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej:
1) 1
 postępowanie, o którym mowa w art. 12 i 13 ustawy wymienionej w art. 1 jest przeprowadzane na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 258/97/WE oraz w rozporządzeniu nr 1829/2003/WE z dnia 22 września 2003 r. w sprawie zmodyfikowanej genetycznie żywności i paszy (Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003), a zadania dotyczące tego postępowania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej realizuje Główny Inspektor Sanitarny;
2)
graniczna kontrola sanitarna jest przeprowadzana w odniesieniu do żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej i wywożonych do tych państw;
3)
stosuje się przepisy art. 20a ust. 3 ustawy wymienionej w art. 1.
2. 
Od dnia 1 stycznia 2005 r. stosuje się przepisy art. 5 ust. 3 ustawy wymienionej w art. 1.
1 Art. 13 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez art. 102 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o zmianie i uchyleniu niektórych ustaw w związku z uzyskaniem przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej (Dz.U.04.96.959) z dniem 1 maja 2004 r.