Art. 12. - Zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.285

Akt utracił moc
Wersja od: 21 lutego 2020 r.
Art.  12. 

W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 oraz z 2020 r. poz. 284) wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 87:
a)
w ust. 2 pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4) jeden przedstawiciel ministra właściwego do spraw środowiska.",

b)
ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Członków Rady powołuje i odwołuje minister właściwy do spraw zdrowia w uzgodnieniu lub na wniosek ministrów i władz uczelni, których przedstawiciele wchodzą w skład Rady.";

2)
w art. 94 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

"1. Minister właściwy do spraw zdrowia, działając we współpracy z ministrem właściwym do spraw rolnictwa oraz ministrem właściwym do spraw rynków rolnych, koordynuje działania mające na celu opracowanie zintegrowanego wieloletniego krajowego planu urzędowych kontroli żywności i pasz, o którym mowa w art. 41 i art. 42 rozporządzenia nr 882/2004, oraz współpracuje w tym zakresie z państwami członkowskimi Unii Europejskiej i Komisją Europejską.

2. Główny Inspektor Sanitarny we współpracy z Głównym Lekarzem Weterynarii będącym koordynatorem zadań inspekcji, o których mowa w ust. 3, są organami właściwymi do zadań związanych z opracowaniem i realizacją wieloletniego krajowego planu, o którym mowa w ust. 1.".