Zmiana ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1760

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 października 2016 r.

USTAWA
z dnia 14 września 2016 r.
o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia 1

W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 i 1893 oraz z 2016 r. poz. 65, 1228 i 1579) wprowadza się następujące zmiany:

1)
w odnośniku nr 1 w części dotyczącej:
a)
wykonywania rozporządzeń po pkt 54 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 55 w brzmieniu:

"55) rozporządzenie Komisji (UE) nr 579/2014 z dnia 28 maja 2014 r. przyznające odstępstwo od niektórych przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów (Dz. Urz. UE L 160 z 29.05.2014, str. 14 oraz Dz. Urz. UE L 45 z 20.02.2016, str. 1).",

b)
dokonywania transpozycji dyrektyw:
uchyla się pkt 16,
uchyla się pkt 22;
2)
art. 70 otrzymuje brzmienie:

"Art. 70. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, szczególne wymagania higieniczne w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem, mając na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności.".

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

1 Niniejsza ustawa:

1) służy stosowaniu rozporządzenia Komisji (UE) nr 579/2014 z dnia 28 maja 2014 r. przyznającego odstępstwo od niektórych przepisów załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów (Dz. Urz. UE L 160 z 29.05.2014, str. 14 oraz Dz. Urz. UE L 45 z 20.02.2016, str. 1);

2) wdraża dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/254 z dnia 11 lutego 2015 r. uchylającą dyrektywę Rady 93/5/EWG w sprawie pomocy Komisji i współpracy państw członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 43 z 18.02.2015, str. 1).