Zmiana taryfy celnej przywozowej. - Dz.U.1935.17.93 - OpenLEX

Zmiana taryfy celnej przywozowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1935.17.93

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 marca 1935 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 marca 1935 r.
o zmianie taryfy celnej przywozowej.

Na podstawie art. 13 ust. 5 lit. a) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 października 1933 r. o prawie celnem (Dz. U. R. P. Nr. 84, poz. 610) zarządza się co następuje:
Niżej wyszczególnione pozycje i punkty taryfy celnej przywozowej, zawartej w załączniku do rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 23 sierpnia 1932 r. o ustanowieniu taryfy celnej przywozowej (Dz. U. R. P. Nr. 85, poz. 732), zmienionej rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 28 października 1933 r. (Dz. U. R. P. Nr. 85, poz. 657) i rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 26 października 1934 r. (Dz. U. R. P. Nr. 96, poz. 872) otrzymują następujące brzmienie:
Pozycja taryfy celnejNazwa towaruCło od 100 kg
III
Zł grZł gr
602. Banany380.-300.-
Uwaga 1. a) Banany, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego200.-200,-
b) Banany niedojrzałe w postaci zielonych gron, sprowadzane przez krajowe dojrzewalnie przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu 51.- 51.-
3. Pomarańcze, mandarynki380.-300.-
Uwaga 2. Pomarańcze i mandarynki, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego200.-200.-
4. Pomarańcze gorzkie tak zwane "grape fruits"380.-300.-
Uwaga 3. Pomarańcze gorzkie tak zwane "grape fruits", sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego 65.- 65.-
605. Cytryny 63.- 50.-
Uwaga 4. Cytryny, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego 30.- 30.-
611. powyżej 4 kg190.-150.-
Uwaga 1. Daktyle, również suszone, w opakowaniu powyżej 4 kg, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego125.-125.-
761. surowe400.-320.-
Uwaga. Kawa i łupinki kawowe, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego170.-170.-
824. Pieprz czarny, pieprz biały, ziele angielskie, cynamon:
a) niemielone815.-650.-
b) mielone, krajane940.-750.-
Uwaga 1. Pieprz czarny, pieprz biały, ziele angielskie, cynamon - wszystko niemielone, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego550.-550.-
Uwaga 2. Pieprz czarny, pieprz biały, ziele angielskie, cynamon - wszystko mielone, krajane, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego650.-650.-
5. Goździki, kwiat goździkowy, badian, imbir, kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa, pieprz turecki w suchych strączkach oraz inne korzenie niewymienione:
a) niemielone725.-580.-
b) mielone, krajane790.-630.-
Uwaga 3. Towary, objęte punktem 5 lit. a) niniejszej pozycji, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego300.-300.-
Uwaga 4. Towary, objęte punktem 5 lit. b) niniejszej pozycji, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego365.-365.-
Tłuszcz kakaowy 95.- 75.-
Wykonanie rozporządzenia niniejszego porucza się Ministrowi Skarbu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie w dniu 14 marca 1935 r.