Zmiana taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.94.751

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1923 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA PUBLICZNEGO
z dnia 29 sierpnia 1923 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości w sprawie zmiany taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku. *

Na podstawie art. 2 p. 9 i art. 10 Zasadniczej Ustawy Sanitarnej z dnia 19 lipca 1919 r. (Dz. P. P. P. № 63, poz. 371), dekretu z dnia 7 lutego 1919 r. o nadzorze nad wyrobem i sprzedażą artykułów zastępczych-surogatów produktów spożywczych i przedmiotów użytku publicznego (Dz. P. P. P. № 14, poz. 161) i par. 24 ustawy z dnia 16. I. 1896 (Dz. p. p. austr. № 89 z r. 1897) o obrocie żywnością i niektóremi przedmiotami użytkowemi-zarządza się co następuje:
Wysokość opłat za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku oznacza się dołączoną do niniejszego rozporządzenia taksą.

Jednocześnie znosi się taksę, dołączoną do rozporządzenia Ministra Zdrowia Publicznego w przedmiocie taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. z dnia 1. IX. 1919. № 71, poz. 422).

W wypadkach, które dały powód do skazania sądowo-karnego, wysokość opłat, objętych załączoną taksą, podwyższa się dwukrotnie.
Badania produktów żywności i przedmiotów użytku, wykonywana na zlecenie sądów, w przypadkach gdy opłaty nie obciążają skazanego w myśl § 2 lub gdy opłaty są nieściągalne - są od opłat zwolnione.
Rozporządzenie niniejsze obowiązuje z dniem ogłoszenia na terenie b. zaboru rosyjskiego i austriackiego.

ZAŁĄCZNIK 

TAKSA

za badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

A.

Ogólne metody badania chemicznego.

Mk. pol.
Oznaczeniewilgoci10.000
"ciężaru właściwego płynów.10.000
Oznaczanietłuszczu40.000
"azotu.60.000
"węglowodanów40.000
"skrobii60.000
"błonnika40.000
"części mineralnych, za każdy
składnik po20.000
Oznaczenie jakościowe: sztucznych słodyczy, barwników, metali szkodliwych dla zdrowia, środków konserwujących, za każde po30.000
Oznaczenie ilościowe tych samych za każde po60.000

B.

Specjalne metody Siadania artykułów żywności.

Badanie mleka skróconeMk. pol.
""szczegółowe15.000
"nabiału (śmietana, śmietanka, masło,50.000
sery i t. d.) skrócone30.000
Badanie nabiału szczegółowe60.000
"tłuszczów (margaryna, oleje i t. d. skrócone)40.000
Badanie tłuszczów szczegółowe60.000
"zboża, produktów przemiału, pieczywa skrócone40.000
Badanie zboża, produktów przemiału, pieczywa szczegółowe60.000
Badanie drożdży40.000
"przypraw korzennych 60.000
"octu40.000
"cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych skrócone30.000
Badanie cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych szczegółowe60.000
Badanie miodu60.000
Badanie soków, syropów, marmelady, powideł, konfitur.60.000 -80.000
Badanie jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach.60.000 -80.000
Badanie napoi chłodzących (wody gazowane, owocowe, kwasy, lemoniady i t. d.)60.000 -80.000
Badanie napoi wyskokowych (alkohol, wódki, likiery, koniaki, arak, rum i t. d.)60.000 -80.000
Badanie wina (gronowe, owocowa i t. d.)80.000 -100.000
Badanie piwa60.000
"kawy i surogatów kawy40.000
"herbaty40.000
"kakao i czekolady.60.000
Badanie mięsa i wyrobów mięsnych (wędliny, kiełbasy, pasztety, konserwy z mięsa i ryb, buljon, ekstrakty mięsne i t. d.) 40.000 -60.000
Badanie wody skrócone100.000
""szczegółowe200.000

C.

Badanie przedmiotów użytku.

Mk. pol.
1.Przyrządy-naczynia i miary - do wyrobu, przechowywania, odmierzania, gotowania i spożywania artykułów żywności, za każde jakościowe oznaczenie po20.000
za każde ilościowe oznaczenie po30.000
2.Materjały do opakowywania artykułów żywności (papier, cynfolja, pudełka dla konserw i t. d.) za każde jakościowe oznaczenie po20.000
za każda ilościowe oznaczenie po30.000
3.Zabawki dla dzieci:
Za każde jakościowe oznaczenie po20.000
""ilościowe30.000
4.Badanienafty40.000
5."mydła40.000
6."kosmetyków100.000
Prócz powyższych kosztów badania, Państwowe Zakłady badania żywności i przedmiotów użytku pobierają na wydatki, złączone z wydaniem orzeczenia - dodatkową opłatę w wysokości mk. 3.000 za każde orzeczenie.
* Z dniem 12 grudnia 1923 r. wysokość opłat, objętych taksą za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku, ustanowioną nin. rozporządzeniem, podwyższa się piętnastokrotnie we wszystkich pozycjach, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 24 listopada 1923 r. (Dz.U.23.126.1029).