Zmiana taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania Żywności i przedmiotów użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1924.55.556

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 1924 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 17 maja 1924 r.
wydane w porozumieniu % Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości w sprawie zmiany taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

Na podstawie art. 2 p. 9 i art. 10 Zasadniczej Ustawy Sanitarnej z dn. 19 lipca 1919 r. (Dz. P. P. P. № 63, poz. 371), dekretu ż dn. 7 lutego 1919 r. o nadzorze nad wyrobem i sprzedażą artykułów zastępczych-surogatów produktów spożywczych i przedmiotów użytku publicznego (Dz. P. P. P. № 14, poz. 161), § 24 ustawy z dn. 16 stycznia 1896 (Dz. P. P. austr. № 89 z r. 1897) o obrocie żywnością i niektóremi przedmiotami użytkowemi, tudzież na podstawie § 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 18 stycznia 1924 roku w przedmiocie podziału kompetencji Ministra Zdrowia Publicznego (Dz. U. R. P. №a 9, poz. 86) zarządza się co następuje:
Wysokość opłat za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku oznacza się w dołączonej do niniejszego rozporządzenia taksie.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

TAKSA

za badania żywności i przedmiotów użytku publicznego w Państwowych Zakładach Badania Żywności i przedmiotów użytku.

A. Ogólne metody badania chemicznego.

Oznaczeniewilgoci1.20
"ciężaru właściwego płynów1.20
"tłuszczu5.10
"azotu.7.50
"węglowodanów5.10
"skrobii7.50
"błonnika5.10
"części mineralnych, za każdy składnik po2.40
"jakościowe:. sztucznych słodyczy, barwników, metali szkodliwych dla zdrowia, środków konserwujących, za każde po3.75
"ilościowe tych samych za każde po7.50

B. Specjalne metody badania artykułów żywności.

Badanie mleka skrócone1,80
""szczegółowe6.00
"nabiał (śmietana, śmietanka, masło, sery itd.) skrócone3,75
"nabiału szczegółowe7.50
"tłuszczów.(margaryna, oleje itd.) skrócone5.10
"tłuszczów szczegółowe7.50
"pieczywa skrócone5.10
"zboża, produktów przemiału, pieczywa szczegółowa7.50
"drożdży5.10
"przypraw korzennych7.50
"octu5.10
"cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych skrócone3.75
"Cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych szczegółowe7.50
"miodu7.50
"soków, syropów, marmelady, powideł, konfitur, jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach.7.50-10.00
napoi chłodzących (wody gazowane, owocowe, kwasy, lemoniady itd.)7.50-10.00
"napoi wyskokowych (alkohol, wódki, likiery, koniaki, arak, rum itd.).7.50-10.00
"wina (gronowe, owocowe itd.10.00-12.00
"piwa7.50
"kawy i surogatów kawy5.10
"herbaty5.10
"kakao i czekolady7.50
"mięsa i wyrobów mięsnych (wędliny, kiełbasy, pasztety, konserwy z mięsa i ryb, buljon, ekstrakty mięsne itd.)5.10-7.50
"wody skrócone12.00
""szczegółowe24.00

C. Badanie przedmiotów użytku.

1.Przyrządy, naczynia i miary do wyrobu,. przechowywania, odmierzania, gotowania i spożywania artykułów żywności, za każdeZł.
jakościowe oznaczanie po2.40
za każde ilościowe oznaczenie po3.75
2.Materjały do opakowywania artykułów żywności (papier, cynfolja, pudełka dla konserw itd.) za każde jakościowe oznaczenie po2.40
za każde ilościowe oznaczenie po3.75
3.Zabawki dla dzieci:
Za każde jakościowe oznaczenie po2.40
za każde ilościowe oznaczenie po3.75
4.Badanie nafty5.10
5."mydła5.10
6."kosmetyków25.00

Prócz powyższych kosztów badania, Państwowe Zakłady Badania Żywności i przedmiotów użytku pobierają na wydatki złączone z wydaniem orzeczenia, dodatkową opłatę w wysokości 0.30 fr. zł. za każde orzeczenie.