Zmiana stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1991.37.163

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 kwietnia 1991 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 23 kwietnia 1991 r.
w sprawie zmiany stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445) zarządza się, co następuje:
Stawki celne na towary określone kodem H.S.: 0201.10, 0201.20, 0201.30, 0202.10, 0202.20, 0202.30, 0203.11, 0203.12, 0203.19, 0203.21, 0203.22, 0203.29, 0210.11, 0210.12, 0210.19, 0210.20, 0210.90, 0401.10, 0401.20, 0401.30, 0402.10, 0402.21, 0402.29, 0402.91, 0402.99, 0403.10, 0403.90, 0404.10, 0404.90, 0405.00, 0406.10, 0406.20, 0406.30, 0406.40, 0406.90, 0407.00, 0409.00, 0603.10, 0603.90, 0701.10, 0701.90, 0702.00, 0703.10, 0703.20, 0703.90, 0704.10, 0704.20, 0704.90, 0705.11, 0705.19, 0705.21, 0705.29, 0706.10, 0706.90, 0707.00, 0710.29, 0710.30, 0710.40, 0710.80, 0710.90, 0713.10, 0713.20, 0713.31, 0713.32, 0713.33, 0713.39, 0713.40, 0713.50, 0713.90, 0808.10, 0808.20, 1001.10, 1001.90, 1002.00, 1003.00, 1004.00, 1005.10, 1005.90, 1008.10, 1008.20, 1008.30, 1008.90, 1101.00, 1102.10, 1102.20, 1102.30, 1102.90, 1103.11, 1103.12, 1103.13, 1103.14, 1103.19, 1103.21, 1103.29, 1104.11, 1104.12, 1104.19, 1104.21, 1104.22, 1104.23, 1104.29, 1104.30, 1105.10, 1105.20, 1602.10, 1602.20, 1602.31, 1602.39, 1602.41, 1602.42, 1602.49, 1602.50, 1602.90, 1701.11, 1701.12, 1701.91, 1701.99, 1702.10, 1702.20, 1702.30, 1702.40, 1702.50, 1702.60, 1702.90, 1703.10, 1703.90, 1704.10, 1704.90, 1901.10, 1901.20, 1901.90, 1902.11, 1902.19, 1902.20, 1902.30, 1902.40, 1904.10, 1904.90, 1905.10, 1905.20, 1905.30, 1905.40, 1905.90, 2001.10, 2001.20, 2001.90, 2002.10, 2002.90, 2003.10, 2003.20, 2004.10, 2004.90, 2005.10, 2005.20, 2005.30, 2005.40, 2005.51, 2005.59, 2005.60, 2005.70, 2005.80, 2005.90, 2007.10, 2007.91, 2007.99, 2008.11, 2008.19, 2008.20, 2008.30, 2008.40, 2008.50, 2008.60, 2008.80, 2008.70, 2008.91, 2008.92, 2008.99, 2009.11, 2009.19, 2009.20, 2009.30, 2009.40, 2009.50, 2009.60, 2009.70, 2009.80 oraz 2009.90 w tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1989 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 75, poz. 448, z 1990 r. Nr 19, poz. 113, Nr 31, poz. 183, Nr 42, poz. 247, Nr 57, poz. 339 i Nr 77, poz. 455 oraz z 1991 r. Nr 1, poz. 4 i Nr 20, poz. 85) ustanawia się w wysokości podanej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Nr poz.Kod H.S.Nazwa towaruStawka celna
1234
02.01Mięso wołowe świeże lub chłodzone
0201.10- Tusze i półtusze20
0201.20- Inne kawałki mięsa z kością20
0201.30- Bez kości20
02.02Mięso wołowe mrożone
0202.10- Tusze i półtusze20
0202.20- Inne kawałki mięsa z kością20
0202.30- Bez kości20
02.03Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
- Świeże lub chłodzone:
0203.11- - Tusze i półtusze20
0203.12- - Szynki, łopatki i ich części, z kością20
0203.19- - Pozostałe20
- Mrożone:
0203.21- - Tusze i półtusze20
0203.22- - Szynki, łopatki i ich części, z kością20
0203.29- - Pozostałe20
02.10Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i proszki z mięsa lub podrobów
- Wieprzowina
0210.11- - Szynki, łopatki i ich części, z kością25
0210.12- - Boczek (przerośnięty) i jego części25
0210.19- - Pozostałe25
0210.20- Mięso wołowe25
0210.90- Pozostałe, włącznie z jadalnymi mączkami i

proszkiem z mięsa lub podrobów

25
04.01Mleko i śmietanka, nie zagęszczone i nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
0401.10- O zawartości tłuszczu poniżej 1% wagowo30
0401.20- O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale

poniżej 6% wagowo

30
0401.30- O zawartości tłuszczu powyżej 6% wagowo30
04.02Mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0402.10- W postaci proszku, granulek lub w innej

postaci stałej o zawartości tłuszczu poniżej

1,5% wagowo

15
- W postaci proszku, granulek lub innej

postaci stałej o zawartości tłuszczu powyżej

1,5% wagowo:

0402.21- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego

30*
0402.29- - Pozostałe30
- Pozostałe:
0402.91- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego

środka słodzącego

30
0402.99- - Pozostałe30
04.03Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir oraz inne postacie sfermentowanego lub zakwaszonego mleka i śmietany, również zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego bądź aromatycznego i zawierające dodatek owoców lub kakao
0403.10- Jogurt25
0403.90- Pozostałe25
04.04Serwatka, również zagęszczona i zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty ze składników naturalnego mleka, również zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
0404.10- Serwatka, również zagęszczona lub

zawierająca dodatek cukru lub innego środka

słodzącego

25
0404.90- Pozostałe25
04.050405.00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka30
04.06Sery i twarogi
0406.10- Sery niedojrzewające (włącznie z serkiem z

serwatki), nie formowane i twaróg

25
0406.20- Sery twarde lub proszkowane, wszelkich

rodzajów

25
0406.30- Sery dojrzewające, nie ucierane lub

proszkowane

25
0406.40- Sery dojrzewające pleśniowe (niebieskie)25
0406.90- Pozostałe sery25
04.070407.00Jaja ptasie całe, świeże, konserwowane lub ugotowane15
04.090409.00Miód naturalny20
06.03Kwiaty i pąki kwiatów, cięte na wiązanki lub ozdoby, świeże, suszone, farbowane, bielone, impregnowane lub inaczej przygotowane
0603.10- Świeże25
0603.90- Pozostałe25
07.01Ziemniaki, świeże lub chłodzone
0701.10- Sadzeniaki0
0701.90- Pozostałe10*
07.020702.00Pomidory, świeże lub chłodzone10*
07.03Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone
0703.10- Cebula i szalotka10
0703.20- Czosnek10
0703.90- Pory i inne warzywa cebulowe10
07.04Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska oraz podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
0704.10- Kalafiory i brokuły głowiaste15*
0704.20- Brukselka10
0704.90- Pozostałe10
07.05Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
- Sałata:
0705.11- - Sałata głowiasta10
0705.19- - Pozostała10
- Cykoria:
0705.21- - Cykoria zwykła (Cichorium intybus var.

folliosum)

10
0705.29- - Pozostała10
07.06Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
0706.10- Marchew i rzepa10
0706.90- Pozostałe10
07.070707.00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone10*
07.10Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
- Warzywa strączkowe, również łuskane:
0710.29- - Pozostałe10
0710.30- Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak

ogrodowy

10
0710.40- Kukurydza cukrowa10
0710.80- Pozostałe warzywa10
0710.90- Mieszanki warzyw10
07.13Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet pozbawione zewnętrznej osłonki lub łamane
0713.10- Groszek (Pisum sativum)10
0713.20- Cieciorka (ciecierzyca)10
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):
0713.31- - Fasola z gatunków Vigna mungo (L.) Hepper

lub Vigna radiata (L.) Wilczek

10
0713.32- - Karłowata czerwona fasola Adzuki

(Phaseolus lub Vigna angularis)

10
0713.33- - Zwykła fasola (Phaseolus vulgaris)10
0713.39- - Pozostałe10
0713.40- Soczewica10
0713.50- Bób (Vicia faba var. major) i bób (Vicia

faba var. equina, Vicia faba var. minor)

10
0713.90- Pozostałe10
08.08Jabłka, gruszki i pigwy świeże
0808.10- Jabłka10*
0808.20- Gruszki i pigwy15*
10.01Pszenica i pszenżyto
1001.10- Twarda pszenica10
1001.90- Pozostałe10
10.021002.00Żyto10
10.031003.00Jęczmień10
10.041004.00Owies10
10.05Kukurydza
1005.10- Siewna0
1005.90- Pozostała10
10.08Gryka, proso i mozga kanaryjska; pozostałe zboża
1008.10- Gryka10
1008.20- Proso10
1008.30- Mozga kanaryjska10
1008.90- Pozostałe zboża10
11.011101.00Mąka pszenna lub z pszenżyta10
11.02Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub pszenżyto10
1102.10- Mąka żytnia10
1102.20- Mąka kukurydziana10
1102.30- Mąka ryżowa10
1102.90- Pozostałe10
11.03Kasze, grysiki i łamane zboża
- Kasze i grysiki:
1103.11- - Z pszenicy10
1103.12- - Z owsa10
1103.13- - Z kukurydzy10
1103.14- - Z ryżu10
1103.19- - Z pozostałych zbóż10
- Zboża granulowane:
1103.21- - Z pszenicy10
1103.29- - Z pozostałych zbóż10
11.04Ziarna zbóż przetwarzane w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, polerowane, klejone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją nr 10.06; kiełki zboża całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
- Miażdżone lub płatkowane ziarna:
1104.11- - Jęczmienia10
1104.12- - Owsa10
1104.19- - Pozostałych zbóż10
- Inne przetwarzane ziarna (na przykład

łuszczone, polerowane, rozdrabniane lub

śrutowane):

1104.21- - Jęczmienia10
1104.22- - Owsa10
1104.23- - Kukurydzy10
1104.29- - Pozostałych zbóż10
1104.30- Kiełki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub

mielone

10
11.05Mąka, grysik i płatki ziemniaczane
1105.10- Mąka i grysik15
1105.20- Płatki15
16.02Inne wyroby lub konserwy z mięsa, podrobów lub krwi zwierzęcej
1602.10- Homogenizowane wyroby25
1602.20- Z wątroby dowolnych zwierząt25
- Z drobiu, z pozycji nr 01.05:
1602.31- - Indyków20
1602.39- - Pozostałych20
- Z wieprzowiny:
1602.41- - Szynki i kawałki z szynek25
1602.42- - Łopatki i kawałki z łopatek25
1602.49- Pozostałe, łącznie z mieszankami25
1602.50- Z bydła25
1602.90- Pozostałe, łącznie z wyrobami z krwi

dowolnych zwierząt

25
17.01 Cukier trzcinowy i buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatyzujących lub barwiących:

1701.11- - Cukier trzcinowy30
1701.12- - Cukier buraczany30
- Pozostałe
1701.91- - Zawierający dodatek środków

aromatyzujących lub barwiących

30
1701.99- - Pozostałe30
17.02Inne cukry w postaci stałej, włącznie z chemicznie czystą laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet mieszany z miodem naturalnym; karmel
1702.10- Laktoza i syrop laktozowy30
1702.20- Cukier klonowy i syrop klonowy30
1702.30- Glukoza i syrop glukozowy, nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy30
1702.40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w

stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż

50% masy fruktozy

30
1702.50- Chemicznie czysta fruktoza30
1702.60- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w stanie suchym więcej niż 50%

masy fruktozy

30
1702.90- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym30
17.03Melasy z ekstrakcji lub rafinacji cukru
1703.10- Melasy trzcinowe30
1703.90- Pozostałe30
17.04Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao
1704.10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem15
1704.90- Pozostałe15
19.01Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, krochmalu, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 50% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; preparaty spożywcze towarów z pozycji od nr 04.01 do 04.04 nie zawierające kakao w proszku lub zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 10% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
1901.10- Wyroby dla niemowląt w opakowaniach do

sprzedaży detalicznej

15
1901.20- Mieszaniny i ciasta dla wytworzenia wyrobów

piekarniczych z pozycji nr 19.05

15
1901.90- Pozostałe15
19.02Ciasto, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) albo też przygotowane w inny sposób, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet wstępnie przygotowany
- Ciasta nie gotowane, nie nadziewane ani też

nie przygotowane inaczej:

1902.11- - Zawierające jaja15
1902.19- - Pozostałe15
1902.20- Ciasta nadziewane, nawet gotowane lub

przygotowane inaczej

15
1902.30- Pozostałe ciasta15
1902.40- Kuskus15
19.04Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych (na przykład płatków kukurydzianych); zboża, oprócz kukurydzy, w postaci ziaren, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane
1904.10- Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub

prażenie zbóż albo produktów zbożowych

15
1904.90- Pozostałe15
19.05Chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty
1905.10- Chleb chrupki15
1905.20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne15
1905.30- Słodkie sucharki; wafle i opłatki15
1905.40- Suchary, tosty z chleba i podobne tosty15
1905.90- Pozostałe15
20.01Warzywa, owoce, orzechy oraz inne jadalne części roślin, przygotowane lub konserwowane przy użyciu octu albo kwasu octowego
2001.10- Ogórki i korniszony15
2001.20- Cebula15
2001.90- Pozostałe15
20.02Pomidory przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu albo kwasu octowego
2002.10- Pomidory, całe lub w kawałkach15
2002.90- Pozostałe15
20.03 Grzyby i trufle, przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego
2003.10- Grzyby15
2003.20- Trufle15
20.04Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone
2004.10- Ziemniaki15
2004.90- Inne warzywa i mieszanki warzyw15
20.05Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożone
2005.10- Homogenizowane warzywa15
2005.20- Ziemniaki15
2005.30- Kiszona kapusta15
2005.40- Groszek (Pisum sativum)15
- Fasolka (Vigna spp. Phaseolus spp.):
2005.51- - Fasolka łuskana15
2005.59- - Pozostałe15
2005.60- Szparagi15
2005.70- Oliwki15
2005.80- Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)15
2005.90- Inne warzywa i mieszanki warzyw15
20.07Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe i orzechowe, gotowane, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
2007.10- Przetwory homogenizowane25
- Pozostałe:
2007.91- - Owoce cytrusowe25
2007.99- - Pozostałe25
20.08Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przygotowane lub konserwowane inaczej, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego albo alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,

nawet zmieszane razem:

2008.11- - Orzeszki ziemne20
2008.19- - Pozostałe, włącznie z mieszankami20
2008.20- Ananasy20
2008.30- Owoce cytrusowe20
2008.40- Gruszki20
2008.50- Morele20
2008.60- Wiśnie20
2008.70- Brzoskwinie20
2008.80- Truskawki20
- Pozostałe, łącznie z mieszankami innymi niż

objęte podpozycją nr 2008.19:

2008.91- - Rdzenie palmowe20
2008.92- - Mieszanki20
2008.99- - Pozostałe20
20.09Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne, nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu; nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
- Sok pomarańczowy:
2009.11- - Mrożony15
2009.19- - Pozostały15
2009.20- Sok grapefruitowy15
2009.30- Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu

cytrusowego

15
2009.40- Sok ananasowy15
2009.50- Sok pomidorowy25
2009.60- Sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym)25
2009.70- Sok jabłkowy25
2009.80- Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu

lub warzywa

25
2009.90- Mieszaniny soków25
exKod H.S.NazwaStawka
1234
*0402.21Mleko dla niemowląt w proszku o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo nie zawierające cukru lub innego środka słodzącego0
*0701.90Ziemniaki wczesne od 1 czerwca do 31 lipca20
*0702.00Od 15 maja do 30 listopada30
*0704.10Od 1 listopada do 31 maja5
*0707.00Od 1 listopada do 14 kwietnia25
*0808.10Od 1 kwietnia do 30 czerwca5
*0808.10Od 1 lipca do 31 grudnia20
*0808.20Od 1 lutego do 30 czerwca5