Zmiana stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.
Dz.U.1991.37.163
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 23 kwietnia 1991 r.
w sprawie zmiany stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.
ZAŁĄCZNIK
Nr poz. | Kod H.S. | Nazwa towaru | Stawka celna |
1 | 2 | 3 | 4 |
02.01 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone | ||
0201.10 | - Tusze i półtusze | 20 | |
0201.20 | - Inne kawałki mięsa z kością | 20 | |
0201.30 | - Bez kości | 20 | |
02.02 | Mięso wołowe mrożone | ||
0202.10 | - Tusze i półtusze | 20 | |
0202.20 | - Inne kawałki mięsa z kością | 20 | |
0202.30 | - Bez kości | 20 | |
02.03 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone | ||
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203.11 | - - Tusze i półtusze | 20 | |
0203.12 | - - Szynki, łopatki i ich części, z kością | 20 | |
0203.19 | - - Pozostałe | 20 | |
- Mrożone: | |||
0203.21 | - - Tusze i półtusze | 20 | |
0203.22 | - - Szynki, łopatki i ich części, z kością | 20 | |
0203.29 | - - Pozostałe | 20 | |
02.10 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i proszki z mięsa lub podrobów | ||
- Wieprzowina | |||
0210.11 | - - Szynki, łopatki i ich części, z kością | 25 | |
0210.12 | - - Boczek (przerośnięty) i jego części | 25 | |
0210.19 | - - Pozostałe | 25 | |
0210.20 | - Mięso wołowe | 25 | |
0210.90 | - Pozostałe, włącznie z jadalnymi mączkami i proszkiem z mięsa lub podrobów | 25 | |
04.01 | Mleko i śmietanka, nie zagęszczone i nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | ||
0401.10 | - O zawartości tłuszczu poniżej 1% wagowo | 30 | |
0401.20 | - O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale poniżej 6% wagowo | 30 | |
0401.30 | - O zawartości tłuszczu powyżej 6% wagowo | 30 | |
04.02 | Mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | ||
0402.10 | - W postaci proszku, granulek lub w innej postaci stałej o zawartości tłuszczu poniżej 1,5% wagowo | 15 | |
- W postaci proszku, granulek lub innej postaci stałej o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo: | |||
0402.21 | - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 30* | |
0402.29 | - - Pozostałe | 30 | |
- Pozostałe: | |||
0402.91 | - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 30 | |
0402.99 | - - Pozostałe | 30 | |
04.03 | Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir oraz inne postacie sfermentowanego lub zakwaszonego mleka i śmietany, również zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego bądź aromatycznego i zawierające dodatek owoców lub kakao | ||
0403.10 | - Jogurt | 25 | |
0403.90 | - Pozostałe | 25 | |
04.04 | Serwatka, również zagęszczona i zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty ze składników naturalnego mleka, również zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone | ||
0404.10 | - Serwatka, również zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 25 | |
0404.90 | - Pozostałe | 25 | |
04.05 | 0405.00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka | 30 |
04.06 | Sery i twarogi | ||
0406.10 | - Sery niedojrzewające (włącznie z serkiem z serwatki), nie formowane i twaróg | 25 | |
0406.20 | - Sery twarde lub proszkowane, wszelkich rodzajów | 25 | |
0406.30 | - Sery dojrzewające, nie ucierane lub proszkowane | 25 | |
0406.40 | - Sery dojrzewające pleśniowe (niebieskie) | 25 | |
0406.90 | - Pozostałe sery | 25 | |
04.07 | 0407.00 | Jaja ptasie całe, świeże, konserwowane lub ugotowane | 15 |
04.09 | 0409.00 | Miód naturalny | 20 |
06.03 | Kwiaty i pąki kwiatów, cięte na wiązanki lub ozdoby, świeże, suszone, farbowane, bielone, impregnowane lub inaczej przygotowane | ||
0603.10 | - Świeże | 25 | |
0603.90 | - Pozostałe | 25 | |
07.01 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone | ||
0701.10 | - Sadzeniaki | 0 | |
0701.90 | - Pozostałe | 10* | |
07.02 | 0702.00 | Pomidory, świeże lub chłodzone | 10* |
07.03 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone | ||
0703.10 | - Cebula i szalotka | 10 | |
0703.20 | - Czosnek | 10 | |
0703.90 | - Pory i inne warzywa cebulowe | 10 | |
07.04 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska oraz podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone | ||
0704.10 | - Kalafiory i brokuły głowiaste | 15* | |
0704.20 | - Brukselka | 10 | |
0704.90 | - Pozostałe | 10 | |
07.05 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone | ||
- Sałata: | |||
0705.11 | - - Sałata głowiasta | 10 | |
0705.19 | - - Pozostała | 10 | |
- Cykoria: | |||
0705.21 | - - Cykoria zwykła (Cichorium intybus var. folliosum) | 10 | |
0705.29 | - - Pozostała | 10 | |
07.06 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone | ||
0706.10 | - Marchew i rzepa | 10 | |
0706.90 | - Pozostałe | 10 | |
07.07 | 0707.00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone | 10* |
07.10 | Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone | ||
- Warzywa strączkowe, również łuskane: | |||
0710.29 | - - Pozostałe | 10 | |
0710.30 | - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | 10 | |
0710.40 | - Kukurydza cukrowa | 10 | |
0710.80 | - Pozostałe warzywa | 10 | |
0710.90 | - Mieszanki warzyw | 10 | |
07.13 | Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet pozbawione zewnętrznej osłonki lub łamane | ||
0713.10 | - Groszek (Pisum sativum) | 10 | |
0713.20 | - Cieciorka (ciecierzyca) | 10 | |
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.): | |||
0713.31 | - - Fasola z gatunków Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek | 10 | |
0713.32 | - - Karłowata czerwona fasola Adzuki (Phaseolus lub Vigna angularis) | 10 | |
0713.33 | - - Zwykła fasola (Phaseolus vulgaris) | 10 | |
0713.39 | - - Pozostałe | 10 | |
0713.40 | - Soczewica | 10 | |
0713.50 | - Bób (Vicia faba var. major) i bób (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) | 10 | |
0713.90 | - Pozostałe | 10 | |
08.08 | Jabłka, gruszki i pigwy świeże | ||
0808.10 | - Jabłka | 10* | |
0808.20 | - Gruszki i pigwy | 15* | |
10.01 | Pszenica i pszenżyto | ||
1001.10 | - Twarda pszenica | 10 | |
1001.90 | - Pozostałe | 10 | |
10.02 | 1002.00 | Żyto | 10 |
10.03 | 1003.00 | Jęczmień | 10 |
10.04 | 1004.00 | Owies | 10 |
10.05 | Kukurydza | ||
1005.10 | - Siewna | 0 | |
1005.90 | - Pozostała | 10 | |
10.08 | Gryka, proso i mozga kanaryjska; pozostałe zboża | ||
1008.10 | - Gryka | 10 | |
1008.20 | - Proso | 10 | |
1008.30 | - Mozga kanaryjska | 10 | |
1008.90 | - Pozostałe zboża | 10 | |
11.01 | 1101.00 | Mąka pszenna lub z pszenżyta | 10 |
11.02 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub pszenżyto | 10 | |
1102.10 | - Mąka żytnia | 10 | |
1102.20 | - Mąka kukurydziana | 10 | |
1102.30 | - Mąka ryżowa | 10 | |
1102.90 | - Pozostałe | 10 | |
11.03 | Kasze, grysiki i łamane zboża | ||
- Kasze i grysiki: | |||
1103.11 | - - Z pszenicy | 10 | |
1103.12 | - - Z owsa | 10 | |
1103.13 | - - Z kukurydzy | 10 | |
1103.14 | - - Z ryżu | 10 | |
1103.19 | - - Z pozostałych zbóż | 10 | |
- Zboża granulowane: | |||
1103.21 | - - Z pszenicy | 10 | |
1103.29 | - - Z pozostałych zbóż | 10 | |
11.04 | Ziarna zbóż przetwarzane w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, polerowane, klejone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją nr 10.06; kiełki zboża całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | ||
- Miażdżone lub płatkowane ziarna: | |||
1104.11 | - - Jęczmienia | 10 | |
1104.12 | - - Owsa | 10 | |
1104.19 | - - Pozostałych zbóż | 10 | |
- Inne przetwarzane ziarna (na przykład łuszczone, polerowane, rozdrabniane lub śrutowane): | |||
1104.21 | - - Jęczmienia | 10 | |
1104.22 | - - Owsa | 10 | |
1104.23 | - - Kukurydzy | 10 | |
1104.29 | - - Pozostałych zbóż | 10 | |
1104.30 | - Kiełki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | 10 | |
11.05 | Mąka, grysik i płatki ziemniaczane | ||
1105.10 | - Mąka i grysik | 15 | |
1105.20 | - Płatki | 15 | |
16.02 | Inne wyroby lub konserwy z mięsa, podrobów lub krwi zwierzęcej | ||
1602.10 | - Homogenizowane wyroby | 25 | |
1602.20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt | 25 | |
- Z drobiu, z pozycji nr 01.05: | |||
1602.31 | - - Indyków | 20 | |
1602.39 | - - Pozostałych | 20 | |
- Z wieprzowiny: | |||
1602.41 | - - Szynki i kawałki z szynek | 25 | |
1602.42 | - - Łopatki i kawałki z łopatek | 25 | |
1602.49 | - Pozostałe, łącznie z mieszankami | 25 | |
1602.50 | - Z bydła | 25 | |
1602.90 | - Pozostałe, łącznie z wyrobami z krwi dowolnych zwierząt | 25 | |
17.01 | Cukier trzcinowy i buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej | ||
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących: | |||
1701.11 | - - Cukier trzcinowy | 30 | |
1701.12 | - - Cukier buraczany | 30 | |
- Pozostałe | |||
1701.91 | - - Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących | 30 | |
1701.99 | - - Pozostałe | 30 | |
17.02 | Inne cukry w postaci stałej, włącznie z chemicznie czystą laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet mieszany z miodem naturalnym; karmel | ||
1702.10 | - Laktoza i syrop laktozowy | 30 | |
1702.20 | - Cukier klonowy i syrop klonowy | 30 | |
1702.30 | - Glukoza i syrop glukozowy, nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy | 30 | |
1702.40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% masy fruktozy | 30 | |
1702.50 | - Chemicznie czysta fruktoza | 30 | |
1702.60 | - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy | 30 | |
1702.90 | - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym | 30 | |
17.03 | Melasy z ekstrakcji lub rafinacji cukru | ||
1703.10 | - Melasy trzcinowe | 30 | |
1703.90 | - Pozostałe | 30 | |
17.04 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao | ||
1704.10 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem | 15 | |
1704.90 | - Pozostałe | 15 | |
19.01 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, krochmalu, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 50% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; preparaty spożywcze towarów z pozycji od nr 04.01 do 04.04 nie zawierające kakao w proszku lub zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 10% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone | ||
1901.10 | - Wyroby dla niemowląt w opakowaniach do sprzedaży detalicznej | 15 | |
1901.20 | - Mieszaniny i ciasta dla wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji nr 19.05 | 15 | |
1901.90 | - Pozostałe | 15 | |
19.02 | Ciasto, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) albo też przygotowane w inny sposób, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet wstępnie przygotowany | ||
- Ciasta nie gotowane, nie nadziewane ani też nie przygotowane inaczej: | |||
1902.11 | - - Zawierające jaja | 15 | |
1902.19 | - - Pozostałe | 15 | |
1902.20 | - Ciasta nadziewane, nawet gotowane lub przygotowane inaczej | 15 | |
1902.30 | - Pozostałe ciasta | 15 | |
1902.40 | - Kuskus | 15 | |
19.04 | Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych (na przykład płatków kukurydzianych); zboża, oprócz kukurydzy, w postaci ziaren, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane | ||
1904.10 | - Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych | 15 | |
1904.90 | - Pozostałe | 15 | |
19.05 | Chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty | ||
1905.10 | - Chleb chrupki | 15 | |
1905.20 | - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne | 15 | |
1905.30 | - Słodkie sucharki; wafle i opłatki | 15 | |
1905.40 | - Suchary, tosty z chleba i podobne tosty | 15 | |
1905.90 | - Pozostałe | 15 | |
20.01 | Warzywa, owoce, orzechy oraz inne jadalne części roślin, przygotowane lub konserwowane przy użyciu octu albo kwasu octowego | ||
2001.10 | - Ogórki i korniszony | 15 | |
2001.20 | - Cebula | 15 | |
2001.90 | - Pozostałe | 15 | |
20.02 | Pomidory przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu albo kwasu octowego | ||
2002.10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach | 15 | |
2002.90 | - Pozostałe | 15 | |
20.03 | Grzyby i trufle, przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego | ||
2003.10 | - Grzyby | 15 | |
2003.20 | - Trufle | 15 | |
20.04 | Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone | ||
2004.10 | - Ziemniaki | 15 | |
2004.90 | - Inne warzywa i mieszanki warzyw | 15 | |
20.05 | Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożone | ||
2005.10 | - Homogenizowane warzywa | 15 | |
2005.20 | - Ziemniaki | 15 | |
2005.30 | - Kiszona kapusta | 15 | |
2005.40 | - Groszek (Pisum sativum) | 15 | |
- Fasolka (Vigna spp. Phaseolus spp.): | |||
2005.51 | - - Fasolka łuskana | 15 | |
2005.59 | - - Pozostałe | 15 | |
2005.60 | - Szparagi | 15 | |
2005.70 | - Oliwki | 15 | |
2005.80 | - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) | 15 | |
2005.90 | - Inne warzywa i mieszanki warzyw | 15 | |
20.07 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe i orzechowe, gotowane, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego | ||
2007.10 | - Przetwory homogenizowane | 25 | |
- Pozostałe: | |||
2007.91 | - - Owoce cytrusowe | 25 | |
2007.99 | - - Pozostałe | 25 | |
20.08 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przygotowane lub konserwowane inaczej, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego albo alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone | ||
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet zmieszane razem: | |||
2008.11 | - - Orzeszki ziemne | 20 | |
2008.19 | - - Pozostałe, włącznie z mieszankami | 20 | |
2008.20 | - Ananasy | 20 | |
2008.30 | - Owoce cytrusowe | 20 | |
2008.40 | - Gruszki | 20 | |
2008.50 | - Morele | 20 | |
2008.60 | - Wiśnie | 20 | |
2008.70 | - Brzoskwinie | 20 | |
2008.80 | - Truskawki | 20 | |
- Pozostałe, łącznie z mieszankami innymi niż objęte podpozycją nr 2008.19: | |||
2008.91 | - - Rdzenie palmowe | 20 | |
2008.92 | - - Mieszanki | 20 | |
2008.99 | - - Pozostałe | 20 | |
20.09 | Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne, nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu; nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego | ||
- Sok pomarańczowy: | |||
2009.11 | - - Mrożony | 15 | |
2009.19 | - - Pozostały | 15 | |
2009.20 | - Sok grapefruitowy | 15 | |
2009.30 | - Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu cytrusowego | 15 | |
2009.40 | - Sok ananasowy | 15 | |
2009.50 | - Sok pomidorowy | 25 | |
2009.60 | - Sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym) | 25 | |
2009.70 | - Sok jabłkowy | 25 | |
2009.80 | - Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu lub warzywa | 25 | |
2009.90 | - Mieszaniny soków | 25 |
ex | Kod H.S. | Nazwa | Stawka |
1 | 2 | 3 | 4 |
* | 0402.21 | Mleko dla niemowląt w proszku o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo nie zawierające cukru lub innego środka słodzącego | 0 |
* | 0701.90 | Ziemniaki wczesne od 1 czerwca do 31 lipca | 20 |
* | 0702.00 | Od 15 maja do 30 listopada | 30 |
* | 0704.10 | Od 1 listopada do 31 maja | 5 |
* | 0707.00 | Od 1 listopada do 14 kwietnia | 25 |
* | 0808.10 | Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 5 |
* | 0808.10 | Od 1 lipca do 31 grudnia | 20 |
* | 0808.20 | Od 1 lutego do 30 czerwca | 5 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »