Zmiana rozporządzenia w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.862

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 kwietnia 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 5 kwietnia 2022 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego

Na podstawie art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 434) wprowadza się następujące zmiany:
1)
po § 1 dodaje się § 1a w brzmieniu:

"§ 1a. Projekt technologiczny zakładu będącego rzeźnią, który przy uboju zwierząt w gospodarstwie będzie korzystać z jednostki mobilnej, o której mowa w sekcji I w rozdziale VIa w lit. e załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), spełnia wymagania określone w § 1, a w zakresie dotyczącym tej jednostki mobilnej składa się wyłącznie z części opisowej zawierającej:

1) określenie:

a) gatunków zwierząt, które będą poddawane ubojowi w tej jednostce mobilnej,

b) maksymalnej liczby zwierząt poszczególnych gatunków, które mogą być poddawane ubojowi w jednym cyklu w tej jednostce mobilnej,

c) systemu dostawy wody w tej jednostce mobilnej;

2) opis sposobu:

a) przechowywania w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi,

b) chłodzenia w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi, jeżeli planowana organizacja uboju zakłada, że między ubojem pierwszego zwierzęcia a przybyciem do rzeźni zwierząt poddanych ubojowi w tej jednostce mobilnej upłyną ponad 2 godziny,

c) przechowywania w tej jednostce mobilnej odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.";

2)
uchyla się § 2 i 3;
3)
w § 4 skreśla się wyrazy "(Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14)".
Do postępowań w sprawie zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu będącego rzeźnią, który przy uboju zwierząt w gospodarstwie będzie korzystać z jednostki mobilnej, o której mowa w sekcji I w rozdziale VIa w lit. e załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy rozporządzenia zmienianego w § 1 w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).