Zmiana rozporządzenia w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.978

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 czerwca 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 19 maja 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny

Na podstawie art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2019 r. poz. 568 oraz z 2020 r. poz. 425 i 875) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 stycznia 2019 r. w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz. U. poz. 359) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) szczegółowe warunki kadrowe, organizacyjne i techniczne, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne upoważnione przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, zwanego dalej "wojewódzkim inspektorem", właściwego ze względu na siedzibę tych jednostek albo Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanego dalej "Głównym Inspektorem", do przeprowadzania szkoleń, o których mowa w art. 75 ust. 1 pkt 3 i art. 79 ust. 3 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie, zwane dalej "ośrodkami szkoleniowymi";",

b)
w pkt 8:
w lit. a-d wyrazy "wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa" zastępuje się wyrazami "wojewódzkiego inspektora",
lit. e i f otrzymują brzmienie:

"e) laboratoriami Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa dokonującymi oceny laboratoryjnej materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, zwanymi dalej "urzędowymi laboratoriami",

f) laboratoriami, które uzyskały akredytację Głównego Inspektora do oceny laboratoryjnej materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, z wyłączeniem oceny weryfikacyjnej sadzeniaków ziemniaka, zwanymi dalej "akredytowanymi laboratoriami";";

2)
w § 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji Głównego Inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno:";

3)
w § 3:
a)
wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji Głównego Inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno być wyposażone ponadto:",

b)
w pkt 2 w lit. c średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje lit. d w brzmieniu:

"d) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny lucerny siewnej;",

c)
w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:

"c) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi oraz słonecznika;",

d)
w pkt 5 w lit. b średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje lit. c w brzmieniu:

"c) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny cebuli, pora, papryki, fasoli wielokwiatowej, fasoli zwykłej tycznej i karłowej, grochu siewnego cukrowego i łuskowego, pomidora oraz bobu;";

4)
w § 12 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"W ramach nadzoru nad pracą urzędowych kwalifikatorów, akredytowanych kwalifikatorów, urzędowych próbobiorców, akredytowanych próbobiorców, akredytowanych laboratoriów i urzędowych laboratoriów odpowiednio wojewódzki inspektor albo Główny Inspektor dokonuje kontroli:";

5)
w § 14:
a)
ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Główny Inspektor kontroluje pracę akredytowanych laboratoriów, sprawdzając wyposażenie laboratorium, stosowany sprzęt oraz stan pomieszczeń, szklarni i pola badawczego.",

b)
ust. 5 otrzymuje brzmienie:

"5. W ramach kontroli pracy akredytowanych laboratoriów sprawdza się prawidłowość wykonywania przez laboratorium analiz prób testowych materiału siewnego przekazanych przez laboratorium wskazane przez Głównego Inspektora.";

6)
załączniki nr 1-3 do rozporządzenia otrzymują brzmienie określone odpowiednio w załącznikach nr 1-3 do niniejszego rozporządzenia;
7)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części II: a) w lit. A w ust. 2:
-
w pkt 1 w lit. e wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), w tym:",

-
w pkt 2:
-
w lit. c dodaje się tiret czwarte w brzmieniu:

"– dodatkowe badania wykonywane na nasionach czystych (masa 1000 nasion), ",

-
lit. g otrzymuje brzmienie:

"g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny);",

-
w pkt 3 w lit. f średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje lit. g w brzmieniu:

"g) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny);",

-
w pkt 4:
-
lit. d otrzymuje brzmienie:

"d) kalibrację i stosowanie dmuchawy (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny), ",

-
w lit. f wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), w tym:",

-
w pkt 5:
-
lit. d otrzymuje brzmienie:

"d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), ",

-
w lit. e wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), w tym:",

-
w pkt 6:
-
lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) definicje nasion czystych dla nasion i nasion otoczkowanych (czas trwania - nie mniej niż 1 godzina), ",

-
w lit. c wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny), w tym:",

-
w pkt 7:
-
w lit. c wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania - nie mniej niż 3 godziny), w tym:",

-
w lit. f wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 5 godzin), w tym:",

-
w pkt 8:
-
lit. d otrzymuje brzmienie:

"d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny), ",

-
w lit. f kropkę zastępuje się przecinkiem i dodaje lit. g w brzmieniu:

"g) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny).",

b)
w lit. В ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Czas trwania szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wynosi nie mniej niż 6 godzin.",

c)
w lit. C ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Czas trwania szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wynosi nie więcej niż 5 godzin.";

8)
załącznik nr 5 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 4 do niniejszego rozporządzenia;
9)
załącznik nr 6 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 5 do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2021 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SIEWNEGO

Tabela 1 Program szkolenia podstawowego w zakresie oceny polowej poszczególnych grup roślin uprawnych

Czas trwania szkoleniaGrupa roślin
zbożowepastewneoleiste i włókniste
AGROTECHNIKA
3 godz.Zagadnienia:

1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz roślin zbożowych;

2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin zbożowych, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego;

3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin;

4) owies głuchy oraz inne gatunki chwastów mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin zbożowych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego.

Zagadnienia:

1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz poszczególnych grup roślin pastewnych;

2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego poszczególnych grup roślin pastewnych:

a) bobowatych grubonasiennych,

b) bobowatych drobnonasiennych,

c) wiechlinowatych (traw),

d) innych gatunków;

3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin;

4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych grup roślin pastewnych, mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego, w tym Clavibacter michiganensis ssp. insidiosus (McCulloch 1925) Davis et al. [CORBIN oraz Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev [DITYDI] - dla lucerny siewnej.

Zagadnienia:

1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych;

2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin oleistych i włóknistych, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych;

3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin;

4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych, mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych, w tym Plasmopara halstedii (Farlow) Berlese & de Toni [PLASHA]

- dla słonecznika.

NASIENNICTWO
2,5 godz.

w przypadku roślin zbożowych oraz roślin oleistych i włóknistych

4,5 godz. w przypadku roślin pastewnych

Zagadnienia:

1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych gatunków roślin zbożowych, uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej;

2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych roślin zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem kukurydzy oraz żyta;

3) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji;

4) szacowanie wielkości zbioru nasion poszczególnych gatunków roślin zbożowych;

5) zasady zbioru materiału siewnego;

6) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie;

7) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego.

Zagadnienia:

1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych grup roślin pastewnych, uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej;

2) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji;

3) pielęgnacja plantacji nasiennych gatunków:

a) wieloletnich oraz

b) o dwuletnim cyklu produkcji, w tym prowadzonych metodą bezwysadkową;

4) szacowanie wielkości zbioru nasion poszczególnych grup roślin pastewnych:

a) bobowatych grubonasiennych,

b) bobowatych drobnonasiennych,

c) wiechlinowatych (traw),

d) innych gatunków;

5) zasady zbioru materiału siewnego;

6) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie;

7) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego.

Zagadnienia:

1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych, uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej;

2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych roślin oleistych i włóknistych;

3) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego mieszańców złożonych rzepaku;

4) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego konopi;

5) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie ewentualnej selekcji;

6) pielęgnacja plantacji nasiennych gatunków o dwuletnim cyklu produkcji, w tym prowadzonych metodą bezwysadkową;

7) szacowanie wielkości zbioru roślin oleistych i włóknistych;

8) zasady zbioru materiału siewnego, z uwzględnieniem specyfiki gatunku;

9) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie;

10) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego.

ODMIANOZNAWSTWO
5 godz., w tym 4 godz. szkolenie praktyczneZagadnienia:

1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin zbożowych;

2) urzędowy opis odmiany;

3) podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany;

4) zasady rozpoznawania odmian;

5) informacje z oceny tożsamości.

Zagadnienia:

1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin pastewnych:

a) strączkowych grubonasiennych,

b) bobowatych drobnonasiennych,

c) wiechlinowatych (traw),

d) innych gatunków;

2) urzędowy opis odmiany;

3) podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany;

4) zasady rozpoznawania odmian;

5) informacje z oceny tożsamości.

Zagadnienia:

1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych;

2) urzędowy opis odmiany;

3) podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany;

4) zasady rozpoznawania odmian;

5) informacje z oceny tożsamości.

PRZEPISY DOTYCZĄCE NASIENNICTWA
2 godz.Zagadnienia:

1) przepisy ustawy o nasiennictwie;

2) przepisy ustawy o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące nasiennictwa;

3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie;

4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego roślin zbożowych.

Zagadnienia:

1) przepisy ustawy o nasiennictwie;

2) przepisy o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące nasiennictwa;

3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie;

4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego roślin pastewnych:

a) bobowatych grubonasiennych,

b) bobowatych drobnonasiennych,

c) wiechlinowatych (traw),

d) innych gatunków.

Zagadnienia:

1) przepisy ustawy o nasiennictwie;

2) przepisy ustawy o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące nasiennictwa;

3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie;

4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych.

METODYKI OCENY POLOWEJ
5,5 godz., w tym

3,5 godz. szkolenie praktyczne

Zagadnienia:

1) terminy dokonywania oceny polowej;

2) zakres dokonywania oceny polowej;

3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen;

4) metodyki oceny plantacji nasiennych roślin zbożowych;

5) istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków (w tym kukurydzy);

6) szczegółowa ocena według norm procentowych;

7) szczegółowa ocena według norm powierzchni;

8) ocena występowania owsa głuchego.

Zagadnienia:

1) terminy dokonywania oceny polowej;

2) zakres dokonywania oceny polowej;

3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen;

4) metodyki oceny plantacji nasiennych roślin pastewnych:

a) bobowatych grubonasiennych,

b) bobowatych drobnonasiennych,

c) wiechlinowatych (traw),

d) innych gatunków;

5) istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków;

6) szczegółowa ocena według norm procentowych;

7) szczegółowa ocena według norm powierzchni;

8) ocena występowania owsa głuchego.

Zagadnienia:

1) terminy dokonywania oceny polowej;

2) zakres dokonywania oceny polowej;

3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen;

4) metodyki oceny plantacji nasiennych roślin oleistych i włóknistych;

5) istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków;

6) szczegółowa ocena według norm procentowych;

7) szczegółowa ocena według norm powierzchni;

8) ocena występowania owsa głuchego.

Czas trwania szkoleniaGrupa roślin
burak cukrowy i pastewnyrośliny warzywneziemniak
AGROTECHNIKA
2 godz. w przypadku buraka cukrowego i pastewnego oraz ziemniaka

5 godz. w przypadku roślin warzywnych

Zagadnienia:

1) podstawy ogólnej uprawy roli i uprawy buraka;

2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla buraka, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego;

3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych;

4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

5) choroby i szkodniki mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

6) specyfika uprawy gatunku, z uwzględnieniem dwuletniego cyklu rozwoju buraka.

Zagadnienia:

1) podstawy ogólnej uprawy roli i poszczególnych gatunków roślin warzywnych;

2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin warzywnych, z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych gatunków oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego;

3) plantacje nasienne prowadzone pod osłonami;

4) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin warzywnych;

5) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

6) choroby i szkodniki roślin warzywnych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego;

7) specyfika uprawy gatunków roślin warzywnych o dwuletnim cyklu rozwoju.

Zagadnienia:

1) podstawy ogólnej uprawy roli, z uwzględnieniem specyfiki uprawy ziemniaka;

2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości sadzeniaków ziemniaka;

3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych ziemniaka;

4) zagadnienia dotyczące organizmów kwarantannowych związanych z wytwarzaniem materiału siewnego ziemniaka, w szczególności Clavibacter, Synchytrium, Meloidogyne, Globodera, Ralstonia;

5) choroby i szkodniki ziemniaka inne niż kwarantannowe, w szczególności choroby wirusowe ziemniaka, czarna nóżka, ryzoktonioza, stonka ziemniaczana oraz mszyce jako wektory wirusów.

NASIENNICTWO
3,5 godz.Zagadnienia:

1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej;

2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego buraka, z uwzględnieniem odmian mieszańcowych;

3) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji;

4) przechowywanie wysadków buraka oraz uprawa metodą bezwysadkową;

5) szacowanie wielkości zbioru materiału siewnego;

6) zasady zbioru materiału siewnego;

7) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie;

8) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego.

Zagadnienia:

1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla poszczególnych gatunków, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej;

2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju oraz odmian mieszańcowych;

3) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji;

4) przechowywanie wysadków gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju oraz uprawa metodą bezwysadkową;

5) szacowanie wielkości zbioru materiału siewnego;

6) zasady zbioru materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin warzywnych;

7) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie;

8) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego.

Zagadnienia:

1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla ziemniaka;

2) choroby wirusowe;

3) problem mszyc jako wektorów wirusów;

4) specyfika i zasady produkcji sadzeniaków ziemniaka;

5) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów zwalczania szkodników, chorób grzybowych, desykacja;

6) wykonywanie na plantacji nasiennej niezbędnej selekcji;

7) mikrorozmnażanie;

8) zasady etykietowania sadzeniaków ziemniaka;

9) pobieranie prób do laboratoryjnej oceny zdrowotności;

10) warunki zastosowania uproszczonej oceny laboratoryjnej;

11) przechowywanie i przerób sadzeniaków ziemniaka, w tym zasady sortowania;

12) dokumentacja dotycząca wytwarzania sadzeniaków ziemniaka.

ODMIANOZNAWSTWO
6 godz., w tym 5 godz. szkolenie praktyczneZagadnienia:

1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków;

2) podstawowe cechy poszczególnych odmian;

3) urzędowy opis odmiany;

4) rozpoznawanie odmian;

5) informacje z oceny tożsamości.

Zagadnienia:

1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków;

2) podstawowe cechy poszczególnych odmian;

3) urzędowy opis odmiany;

4) rozpoznawanie odmian;

5) informacje z oceny tożsamości.

Zagadnienia:

1) charakterystyka gatunku;

2) podstawowe cechy poszczególnych odmian, w tym "kiełki świetlne";

3) urzędowy opis odmiany;

4) rozpoznawanie odmian przez obserwację roślin, kiełków oraz bulw.

PRZEPISY DOTYCZĄCE NASIENNICTWA
2 godz.Zagadnienia:

1) przepisy ustawy o nasiennictwie;

2) przepisy ustawy o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące nasiennictwa;

3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie;

4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego buraka.

Zagadnienia:

1) przepisy ustawy o nasiennictwie;

2) przepisy ustawy o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące nasiennictwa, w tym wymagania specjalne dla niektórych gatunków roślin warzywnych;

3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie;

4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego dla poszczególnych grup roślin warzywnych.

Zagadnienia:

1) przepisy ustawy o nasiennictwie;

2) przepisy ustawy o ochronie roślin przed agrofagami dotyczące ziemniaka;

3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie;

4) przepisy wykonawcze do ustawy o ochronie roślin przed agrofagami w zakresie organizmów kwarantannowych i kontroli fitosanitarnej, dotyczące ziemniaka;

5) przepisy dotyczące raka ziemniaka;

6) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości sadzeniaków ziemniaka.

METODYKI OCENY POLOWEJ
5 godz. w przypadku buraka cukrowego i pastewnego oraz roślin warzywnych, w tym 2 godz. szkolenie praktyczne

7 godz. w przypadku ziemniaka, w tym 4 godz. szkolenie praktyczne

Zagadnienia:

1) terminy dokonywania oceny polowej;

2) zakres dokonywania oceny polowej;

3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen;

4) metodyka oceny plantacji nasiennych buraka, z uwzględnieniem odmian mieszańcowych oraz odmian o różnej plojdalności, prowadzonych metodą:

a) tradycyjną,

b) bezwysadkową;

5) szczegółowa metodyka oceny cech zewnętrznych wysadków buraka.

Zagadnienia:

1) terminy dokonywania oceny polowej;

2) zakres dokonywania oceny polowej;

3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen;

4) metodyka oceny plantacji nasiennych roślin warzywnych, z uwzględnieniem odmian mieszańcowych;

5) metodyka oceny plantacji nasiennych gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju, prowadzonych metodą:

a) tradycyjną,

b) bezwysadkową;

6) metodyka oceny plantacji nasiennych roślin warzywnych prowadzonych pod osłonami.

Zagadnienia:

1) terminy dokonywania oceny polowej plantacji nasiennych ziemniaka;

2) zakres dokonywania oceny polowej;

3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen, z uwzględnieniem oceny plantacji nasiennej zgłoszonej do uproszczonej oceny laboratoryjnej;

4) metodyka oceny plantacji nasiennych ziemniaka;

5) metodyka oceny procesu mikrorozmnażania;

6) pobieranie prób do oceny weryfikacyjnej.

Tabela 2 Program szkolenia doskonalącego w zakresie oceny polowej dla wszystkich grup roślin łącznie

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia (godz.)Uwagi
1Ocena jakości pracy kwalifikatorów w poprzednim sezonie (omówienie uwag)0,5seminarium
2Przepisy dotyczące nasiennictwa0,5wykład
3Metody oceny polowej materiału siewnego1wykład
4Odmianoznawstwo1szkolenie praktyczne
5Metody oceny polowej materiału siewnego2szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:5

ZAŁĄCZNIK Nr  2

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SIEWNEGO

Tabela 1 Program szkolenia podstawowego w zakresie pobierania prób materiału siewnego>

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia (godz.)Uwagi
1Podstawy nasionoznawstwa roślin uprawnych2wykład
2Prawodawstwo dotyczące pobierania prób i oceny nasion1wykład
3Zasady pobierania prób1wykład
4Pobieranie prób a jednolitość partii, badanie jednolitości partii, podstawy statystyki i tolerancje w nasiennictwie1wykład
5Automatyczny sposób pobierania prób1wykład
6Sprzęt i zasady wydzielania próby; prowadzenie dokumentacji2szkolenie praktyczne
7Pobieranie prób z pojemników - sprzęt i zasady pobierania1szkolenie praktyczne
8Pobieranie prób ze strumienia nasion1szkolenie praktyczne
9Pobieranie prób z worków, kontenerów i opakowań typu big-bag oraz z małych opakowań3szkolenie praktyczne
10Nadzorowanie automatycznego sposobu pobierania prób1szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:14

Tabela 2 Program szkolenia doskonalącego w zakresie pobierania prób materiału siewnego

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia (godz.)Uwagi
1Ocena jakości pracy próbobiorców w poprzednim sezonie (omówienie uwag)1seminarium
2Prawodawstwo dotyczące pobierania prób i oceny nasion1wykład
3Zasady pobierania prób - wybrane zagadnienia0,5wykład
4Sprzęt i zasady wydzielania próby; prowadzenie dokumentacji - wybrane zagadnienia1szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:3,5

ZAŁĄCZNIK Nr  3

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY POLOWEJ I POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO

Tabela 1 Program szkolenia podstawowego w zakresie oceny polowej i pobierania prób materiału szkółkarskiego

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia

(godz.)

Uwagi
1Pomologia roślin sadowniczych - cechy charakterystyczne odmian, rozpoznawanie odmian3wykład
2Choroby i szkodniki materiału szkółkarskiego2wykład
3Zasady i sposoby produkcji materiału szkółkarskiego2wykład
4Przepisy dotyczące rejestracji i ochrony prawnej odmian roślin sadowniczych, oceny polowej oraz pobierania prób materiału szkółkarskiego2wykład
5Zasady i metody oceny polowej materiału szkółkarskiego2,5wykład
6Zasady i metody pobierania prób materiału szkółkarskiego2wykład
7Ocena polowa materiału szkółkarskiego - rozpoznawanie odmian, ocena polowa różnych rodzajów materiału szkółkarskiego5,5szkolenie praktyczne
8Pobieranie prób materiału szkółkarskiego1szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:20

Tabela 2 Program szkolenia doskonalącego w zakresie oceny polowej i pobierania prób materiału szkółkarskiego

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia (godz.)Uwagi
1Ocena jakości pracy kwalifikatorów i próbobiorców w poprzednim sezonie (omówienie uwag)0,5seminarium
2Nowe odmiany roślin sadowniczych - cechy charakterystyczne, rozpoznawanie0,5wykład
3Choroby i szkodniki materiału szkółkarskiego1wykład
4Przepisy dotyczące rejestracji i ochrony prawnej odmian roślin sadowniczych, oceny polowej oraz pobierania prób materiału szkółkarskiego0,5wykład
5Ocena polowa materiału szkółkarskiego; rozpoznawanie odmian, ocena polowa różnych rodzajów materiału szkółkarskiego, pobieranie prób materiału szkółkarskiego2,5szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:5

ZAŁĄCZNIK Nr  4

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY CECH ZEWNĘTRZNYCH SADZENIAKÓW ZIEMNIAKA

Tabela 1 Program szkolenia podstawowego w zakresie oceny cech zewnętrznych sadzeniaków ziemniaka

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia (godz.)Uwagi
1Zasady produkcji nasiennej ziemniaka - lokalizacja, zmianowanie, agrotechnika i przechowywanie sadzeniaków1,5wykład
2Charakterystyka odmian ziemniaka z uwzględnieniem cech zewnętrznych bulw1wykład
3Choroby ziemniaka, w tym objawy na bulwach, ich szkodliwość i rozpoznawanie oraz objawy wad fizjologicznych i uszkodzeń mechanicznych na bulwach2wykład
4Szkodniki glebowe, w tym objawy na bulwach, ich szkodliwość i rozpoznawanie oraz wpływ na jakość sadzeniaków2wykład
5Przepisy dotyczące nasiennictwa, wymagania w zakresie wytwarzania i jakości sadzeniaków ziemniaka, metodyka oceny cech zewnętrznych, wymagana dokumentacja1,5wykład
6Przeprowadzenie oceny cech zewnętrznych dwóch partii sadzeniaków ziemniaka4szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:12

Tabela 2 Program szkolenia doskonalącego w zakresie oceny cech zewnętrznych sadzeniaków ziemniaka

Lp.ZagadnieniaCzas trwania szkolenia (godz.)Uwagi
1Ocena jakości pracy kwalifikatorów w poprzednim sezonie przy wykonywaniu oceny cech zewnętrznych (omówienie uwag)1seminarium
2Przepisy dotyczące nasiennictwa, wymagania w zakresie wytwarzania i jakości sadzeniaków ziemniaka, metodyka oceny cech zewnętrznych, wymagana dokumentacja0,5wykład
3Choroby i szkodniki ziemniaka, w tym objawy na bulwach, ich szkodliwość i rozpoznawanie oraz objawy wad fizjologicznych i mechanicznych na bulwach1wykład
4Charakterystyka odmian ziemniaka z uwzględnieniem cech zewnętrznych bulw1wykład
5Przeprowadzenie oceny cech zewnętrznych partii sadzeniaków ziemniaka1,5szkolenie praktyczne
Razem czas trwania szkolenia:5

ZAŁĄCZNIK Nr  5

ZAŚWIADCZENIE.../.....(numer w danym roku)

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).