§ 1. - Zmiana rozporządzenia w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny.
Dz.U.2020.978
Akt jednorazowy"3) szczegółowe warunki kadrowe, organizacyjne i techniczne, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne upoważnione przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, zwanego dalej "wojewódzkim inspektorem", właściwego ze względu na siedzibę tych jednostek albo Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanego dalej "Głównym Inspektorem", do przeprowadzania szkoleń, o których mowa w art. 75 ust. 1 pkt 3 i art. 79 ust. 3 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie, zwane dalej "ośrodkami szkoleniowymi";",
"e) laboratoriami Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa dokonującymi oceny laboratoryjnej materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, zwanymi dalej "urzędowymi laboratoriami",
f) laboratoriami, które uzyskały akredytację Głównego Inspektora do oceny laboratoryjnej materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, z wyłączeniem oceny weryfikacyjnej sadzeniaków ziemniaka, zwanymi dalej "akredytowanymi laboratoriami";";
"Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji Głównego Inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno:";
"Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji Głównego Inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno być wyposażone ponadto:",
"d) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny lucerny siewnej;",
"c) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi oraz słonecznika;",
"c) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny cebuli, pora, papryki, fasoli wielokwiatowej, fasoli zwykłej tycznej i karłowej, grochu siewnego cukrowego i łuskowego, pomidora oraz bobu;";
"W ramach nadzoru nad pracą urzędowych kwalifikatorów, akredytowanych kwalifikatorów, urzędowych próbobiorców, akredytowanych próbobiorców, akredytowanych laboratoriów i urzędowych laboratoriów odpowiednio wojewódzki inspektor albo Główny Inspektor dokonuje kontroli:";
"1. Główny Inspektor kontroluje pracę akredytowanych laboratoriów, sprawdzając wyposażenie laboratorium, stosowany sprzęt oraz stan pomieszczeń, szklarni i pola badawczego.",
"5. W ramach kontroli pracy akredytowanych laboratoriów sprawdza się prawidłowość wykonywania przez laboratorium analiz prób testowych materiału siewnego przekazanych przez laboratorium wskazane przez Głównego Inspektora.";
"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), w tym:",
"– dodatkowe badania wykonywane na nasionach czystych (masa 1000 nasion), ",
"g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny);",
"g) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny);",
"d) kalibrację i stosowanie dmuchawy (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny), ",
"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), w tym:",
"d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), ",
"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 4 godziny), w tym:",
"a) definicje nasion czystych dla nasion i nasion otoczkowanych (czas trwania - nie mniej niż 1 godzina), ",
"zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny), w tym:",
"zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania - nie mniej niż 3 godziny), w tym:",
"ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania - nie mniej niż 5 godzin), w tym:",
"d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania - nie mniej niż 0,5 godziny), ",
"g) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania - nie mniej niż 2 godziny).",
"2. Czas trwania szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wynosi nie mniej niż 6 godzin.",
"2. Czas trwania szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wynosi nie więcej niż 5 godzin.";