§ 1. - Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.1112

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 czerwca 2020 r.
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 września 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. U. poz. 1279 oraz z 2005 r. poz. 829) § 2 i 3 otrzymują brzmienie:

"§ 2. Wojewódzkim inspektoratem kieruje wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przy pomocy zastępcy wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz kierowników i zastępców kierowników komórek organizacyjnych wymienionych w § 3.

§ 3. 1. W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:

1) wydział kontroli;

2) wydział organizacyjno-administracyjny.

2. W wydziale:

1) kontroli można wyodrębnić:

a) sekcję kontroli jakości handlowej,

b) sekcję kontroli rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych,

c) sekcję kontroli odrębnych;

2) organizacyjno-administracyjnym można wyodrębnić:

a) sekcję księgowości,

b) sekcję kadr,

c) sekcję prawną,

d) sekcję sprawozdawczości i ewidencji.

3. W skład wojewódzkiego inspektoratu mogą wchodzić także:

1) oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;

2) samodzielne stanowiska pracy.

4. Oddziałem lub wydziałem wojewódzkiego inspektoratu kieruje kierownik tej komórki organizacyjnej przy pomocy zastępcy kierownika.

5. Sekcjami, o których mowa w ust. 2, kierują kierownik wydziału, zastępca kierownika wydziału albo główny specjalista.".