Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.2318

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 grudnia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 1 grudnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2021 r. poz. 630) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 494 oraz z 2015 r. poz. 798) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 8 ust. 3 i 4 otrzymują brzmienie:

"3. Minimalne wartości w skali Brixa dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

4. Minimalna wartość w skali Brixa określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego nie uwzględnia ekstraktu dodanych składników i dodatków, innych niż odtworzony sok owocowy i odtworzony przecier owocowy.";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części "Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego" ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Woda stosowana przy odtwarzaniu spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294).";

3)
załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA ODTWORZONEGO SOKU OWOCOWEGO I ODTWORZONEGO PRZECIERU OWOCOWEGO

Nazwa zwyczajowa gatunku owocuNazwa botaniczna gatunku owocuMinimalne wartości w skali Brixa
Jabłko*Malus domestica Borkh.11,2
Morela**Prunus armeniaca L.11,2
Banan**Musa x paradisiacal L. (wyłączając banany rajskie)21,0
Czarna porzeczka*Ribes nigrum L.11,0
Winogrona*Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki Vitis labrusca L. lub jej krzyżówki15,9
Grejpfrut*Citrus x paradise Macfad10,0
Guajawa (gujawa)**Psidium guajava L.8,5
Cytryna*Citrus limon (L.) Burm.f.8,0
Mango**Mangifera indica L.13,5
Pomarańcza*Citrus sinensis (L.) Osbeck11,2
Marakuja (owoc passiflory)*Passiflora edulis Sims12,0
Brzoskwinia**Prunus persica (L.) Batach var. persica10,0
Gruszka**Pyrus communis L.11,9
Ananas*Ananas comosus (L.) Merr.12,8
Malina*Rubus idaeus L.7,0
Wiśnia*Prunus cerasus L.13,5
Truskawka*Fragaria x ananassa Duch.7,0
Pomidor*Lycopersicon esculentum Mill.5,0
Mandarynka*Citrus reticulata Blanco11,2
W przypadku produktów oznaczonych gwiazdką (*), które wytwarzane są w postaci soku, minimalna gęstość względna oznaczana jest w odniesieniu do wody 20/20°C.

W przypadku produktów oznaczonych podwójną gwiazdką (**), które wytwarzane są w postaci przecieru, oznaczana jest wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).