§ 1. - Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.1284

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 lipca 2020 r.
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz. U. poz. 1398, z 2004 r. poz. 662 oraz z 2017 r. poz. 1944) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 2 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów:

1) w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi lub

2) których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe "o obniżonej zawartości cukrów" lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm. 3 ).";

2)
w § 3:
a)
w ust. 2 w pkt 6 skreśla się wyrazy "(Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.)",
b)
dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

"3. Do konfitur i konfitur ekstra, w celu regulacji ich kwasowości, można dodać sok cytrynowy lub zagęszczony sok cytrynowy zamiast dodatków do żywności stosowanych w tym celu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.".

3 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 12 z 18.01.2007, str. 3, Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 8, Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 14, Dz. Urz. UE L 37 z 10.02.2010, str. 16, Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, Dz. Urz. UE L 310 z 09.11.2012, str. 36 i Dz. Urz. UE L 160 z 12.06.2013, str. 23.