Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.
Dz.U.2013.327
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 lutego 2013 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych2)
"6) soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.";
"6) bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7) żel krzemionkowy (forma koloidalna) ;",
"9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren;",
"10) azot.";
"1) soków owocowych zagęszczonych - można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;
2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1-4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych - można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;";
"§ 4. 1. Do wyrobów, o których mowa w § 1:
1) w celu regulacji kwaśnego smaku można dodawać sok cytrynowy lub sok z limonek, lub zagęszczony sok cytrynowy, lub zagęszczony sok z limonek w ilości do 3 g na litr soku w przeliczeniu na bezwodny kwas cytrynowy;
2) można dodawać witaminy lub składniki mineralne, jeżeli ich dodanie jest dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm.);
3) można stosować dodatki do żywności, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 1333/2008".
2. Dodanie substancji, o których mowa w ust. 1 pkt 3, w celu korekcji kwaśnego smaku wyrobu jest dopuszczalne, jeżeli nie zastosowano w tym celu soku cytrynowego lub soku z limonek, lub soku cytrynowego zagęszczonego, lub soku zagęszczonego z limonek, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
3. Do soków otrzymywanych wyłącznie z owoców rokitnika można dodawać cukry w ilości nieprzekraczającej 140 g/l, wyrażonej jako sucha masa.
4. Do soku pomidorowego i soku pomidorowego odtworzonego z zagęszczonego soku pomidorowego można dodawać sól, przyprawy i aromatyczne zioła.";
"§ 6. Aromat, miazga i komórki miąższu, otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub nektaru owocowego.";
"2) zastąpić cukry całkowicie lub częściowo substancjami słodzącymi, zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 oraz mając na względzie przepisy rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.) - w przypadku wytwarzania nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub o obniżonej wartości energetycznej;",
"4. Minimalna wartość w skali Brixa określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego nie uwzględnia ekstraktu dodanych do tego soku składników i dodatków, innych niż zagęszczony sok owocowy.
5. Jeżeli sok owocowy odtworzony z zagęszczonego soku owocowego jest produkowany z owoców niewymienionych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, to minimalna wartość w skali Brixa dla tego wyrobu odpowiada minimalnej wartości w skali Brixa dla soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produkcji soku zagęszczonego.
6. Wartość w skali Brixa dla soku owocowego odpowiada minimalnej wartości w tej skali dla soku otrzymanego z danego owocu i nie podlega modyfikacji, chyba że przez zmieszanie z sokiem otrzymanym z takiego samego gatunku owocu.
7. W produkcji soków, przecierów oraz nektarów owocowych noszących nazwę zastosowanego gatunku lub gatunków owoców lub zwyczajową nazwę wyrobu używa się gatunku lub gatunków owoców odpowiadających nazwom botanicznym określonym w załączniku nr 3 do rozporządzenia. W przypadku gatunku lub gatunków owoców niewymienionych w załączniku nr 3 do rozporządzenia w nazewnictwie wyrobów z nich otrzymanych należy posługiwać się nazwą botaniczną lub zwyczajową odpowiadającą użytemu do produkcji gatunkowi lub gatunkom owoców.";
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. zmieniającą dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 115 z 27.04.2012, str. 1).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690.
4) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 282, poz. 2810, z 2009 r. Nr 114, poz. 953 oraz z 2010 r. Nr 88, poz. 579.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW OWOCOWYCH
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW OWOCOWYCH
Soki owocowe
Soki owocowe
Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego
Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego
1) odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku oraz
2) ewentualne wprowadzenie aromatu, a także - jeżeli jest to wskazane - miazgi i komórek miąższu usuniętych z soku, lecz odzyskanych w procesie wytwarzania danego soku lub soku z owoców tego samego gatunku.
Zagęszczone soki owocowe
Zagęszczone soki owocowe
Soki owocowe w proszku
Soki owocowe w proszku
Nektary owocowe
Nektary owocowe
1) soku owocowego,
2) soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego,
3) zagęszczonego soku owocowego,
4) soku owocowego wyprodukowanego z użyciem ekstrakcji wodnej,
5) soku owocowego w proszku,
6) przecieru owocowego lub zagęszczonego przecieru owocowego,
7) mieszaniny wyrobów wymienionych w pkt 1-6
- spełniającymi wymagania dotyczące minimalnej zawartości soków lub przecierów owocowych określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
Soki owocowe wyprodukowane z użyciem ekstrakcji wodnej
Soki owocowe wyprodukowane z użyciem ekstrakcji wodnej
1) miazgi całego owocu, z której sok nie może zostać otrzymany innymi metodami fizycznymi, lub
2) odwodnionego całego owocu.
Surowce
Surowce
1) cukier przemysłowy;
2) cukier lub cukier biały;
3) cukier rafinowany;
4) roztwór cukru;
5) roztwór cukru inwertowanego;
6) syrop cukru inwertowanego;
7) syrop glukozowy;
8) syrop glukozowy w proszku;
9) dekstroza lub monohydrat dekstrozy;
10) dekstroza lub dekstroza bezwodna;
11) fruktoza;
12) syrop fruktozowy;
13) cukry pochodzące z owoców.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
MINIMALNA ZAWARTOŚĆ SOKÓW OWOCOWYCH LUB PRZECIERÓW OWOCOWYCH W NEKTARACH OWOCOWYCH
MINIMALNA ZAWARTOŚĆ SOKÓW OWOCOWYCH LUB PRZECIERÓW OWOCOWYCH W NEKTARACH OWOCOWYCH
Rodzaj nektaru owocowego | Minimalna zawartość soku lub przecieru w % obj. wyrobu końcowego |
1 | 2 |
Część I. Nektar owocowy z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia: | |
- marakuja (owoc passiflory) | 25 |
- quito naranjillos (psianka lulo) (owoc lulo) | 25 |
- czarne porzeczki | 25 |
- białe porzeczki | 25 |
- czerwone porzeczki | 25 |
- agrest | 30 |
- owoce rokitnika zwyczajnego | 25 |
- owoce tarniny | 30 |
- śliwki | 30 |
- śliwki węgierki | 30 |
- owoce jarzębiny | 30 |
- owoce dzikiej róży | 40 |
- wiśnie właściwe (kwaśne) | 35 |
- inne odmiany wiśni | 40 |
- czarne jagody | 40 |
- owoce bzu czarnego | 50 |
- maliny | 40 |
- morele | 40 |
- truskawki | 40 |
- owoce morwy/jeżyny | 40 |
- żurawiny | 30 |
- owoce pigwy | 50 |
- cytryny i limonki | 25 |
- inne owoce tej grupy | 25 |
Część II. Nektar owocowy z owoców o niskiej kwasowości, papkowatej konsystencji lub wysokiej zawartości substancji aromatycznych, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia: | |
- mango | 25 |
- banany | 25 |
- guajawa (gujawa) | 25 |
- papaja | 25 |
- liczi | 25 |
- acerola (azeroles) (nieśplik neapolitański) | 25 |
- flaszowiec miękkociernisty (soursop) | 25 |
- flaszowiec siatkowaty lub flaszowiec peruwiański (bullock's heart lub custard apple) | 25 |
- flaszowiec łuskowaty (sugar apples) | 25 |
- granaty | 25 |
- owoce nerkowca | 25 |
- śliwiec purpurowy (spanish plums) | 25 |
- śliwiec (umbu) | 25 |
- inne owoce tej grupy | 25 |
Część III. Nektar owocowy z owoców, z których sok nadaje się do bezpośredniego spożycia: | |
- jabłka | 50 |
- gruszki | 50 |
- brzoskwinie | 50 |
- owoce cytrusowe oprócz cytryn i limonek | 50 |
- ananasy | 50 |
- pomidory | 50 |
- inne owoce tej grupy | 50 |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA SOKÓW OWOCOWYCH ODTWORZONYCH Z ZAGĘSZCZONEGO SOKU OWOCOWEGO
MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA SOKÓW OWOCOWYCH ODTWORZONYCH Z ZAGĘSZCZONEGO SOKU OWOCOWEGO
Nazwa zwyczajowa gatunku owocu, z którego jest otrzymywany zagęszczony sok owocowy | Nazwa botaniczna gatunku owocu | Minimalne wartości w skali Brixa dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego |
Jabłko*) | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
Morela**) | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
Banan**) | Musa sp. (wyłączając banany rajskie) | 21,0 |
Czarna porzeczka*) | Ribes nigrum L. | 11,0 |
Winogrona*) | Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki Vitis labrusca L. lub jej krzyżówki | 15,9 |
Grejpfrut*) | Citrus x paradise Macfad. | 10,0 |
Guajawa (gujawa)**) | Psidium guajava L. | 8,5 |
Cytryna*) | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
Mango**) | Mangifera indica L. | 13,5 |
Pomarańcza*) | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
Marakuja (owoc passiflory)*) | Passiflora edulis Sims | 12,0 |
Brzoskwinia**) | Prunus persica (L.) Batasch var. persica | 10,0 |
Gruszka**) | Pyrus communis L. | 11,9 |
Ananas*) | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
Malina*) | Rubus idaeus L. | 7,0 |
Wiśnia*) | Prunus cerasus L. | 13,5 |
Truskawka*) | Fragaria ananassa Duch. | 7,0 |
Pomidor*) | Lycopersicon esculentum Mill. | 5,0 |
Mandarynka*) | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
**) W przypadku wyrobu w postaci przecieru jest oznaczana wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »