Zmiana rozporządzenia w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Dz.U.2016.1974
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 23 listopada 2016 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
Lp. | Nazwa laboratorium | Adres | Przedmiot badań | Rodzaj badań |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- -Spożywczych | ul. Reymonta 11/13 60-791 Poznań | tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone | - zawartość azotu/białka - zawartość wody - współczynnik woda/białko (w elementach) - woda wchłonięta (w tuszkach) - zawartość popiołu całkowitego - zawartość tłuszczu całkowitego - zawartość hydroksyproliny |
soki i nektary | - pektyny rozpuszczalne w wodzie - ekstrakt refraktometryczny - D-glukoza - D-fruktoza - sacharoza - D-sorbitol - ekstrakt bezcukrowy - ekstrakt ogólny - gęstość względna - kwas cytrynowy - kwas D-izocytrynowy - kwas L-jabłkowy - kwasowość ogólna - liczba formolowa - popiół ogólny - prolina - konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy) - pH | |||
wyroby winiarskie | - alkohol etylowy - cukry - dwutlenek siarki ogólny - kwasowość lotna - kwasowość ogólna | |||
wytłoki, drożdżowe osady winiarskie | - alkohol etylowy | |||
fermentowane wyroby winiarskie | - alkohol etylowy - kwasowość ogólna - kwasowość lotna - cukry - popiół - ekstrakt ogólny - gęstość - słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu) - konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy) | |||
spirytus i napoje spirytusowe | - aldehydy - alkohol metylowy - alkohol etylowy - estry - fuzle - kwasowość - sucha pozostałość po odparowaniu - ekstrakt w napojach spirytusowych - gęstość napojów spirytusowych | |||
cukier | - wilgotność - substancje redukujące - sacharoza - popiół konduktometryczny - barwa metodą spektrofotometryczną | |||
napoje bezalkoholowe | - D-glukoza - D-fruktoza - sacharoza - ekstrakt ogólny - kwasowość ogólna - ekstrakt resztkowy - słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu) - konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy) - zawartość kwasów - dwutlenek węgla | |||
piwo | - barwa - pH - kwasowość - zawartość alkoholu - zawartość ekstraktu rzeczywistego - zawartość brzeczki podstawowej | |||
2 | Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- -Spożywczych | al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 81-378 Gdynia | mleko i przetwory mleczne w tym: masło | - wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez: - analizę triacylogliceroli, - wykrywanie steroli roślinnych, - analizę tokoferoli i tokotrienoli, - zawartość tłuszczu - zawartość wody/suchej masy - zawartość suchej masy beztłuszczowej |
rolnictwo ekologiczne - artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu | - zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną - zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD | |||
oliwa z oliwek | ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów: - współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne) - zawartość stigamstadienów - zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych - zawartość steroli - zawartość erytrodiolu i uvaolu - zawartość wosków - zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu | |||
tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce | zawartość kwasów tłuszczowych | |||
tłuszcze roślinne | - liczba kwasowa - liczba nadtlenkowa | |||
ryby mrożone | - zawartość glazury - masa netto ryby | |||
artykuły rolno- -spożywcze | wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach | |||
3 | Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- -Spożywczych | ul. Nowy Świat 3 20-418 Lublin | chmiel | - wilgotność - zawartość nasion - zawartość liści, łodyg i odpadków |
miód | - zawartość wody - zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie - przewodność właściwa - zawartość hydroksymetylofurfuralu - liczba diastazowa - zawartość glukozy - zawartość fruktozy - zawartość sacharozy - zawartość wolnych kwasów - pH | |||
4 | Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- -Spożywczych | ul. Zagnańska 91 25-558 Kielce | artykuły rolno- -spożywcze | identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR |
artykuły rolno- -spożywcze | wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych | |||
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego | wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie | |||
mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone | wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
przetwory mięsne | oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
mleko płynne | wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego | |||
mleko i przetwory mleczne kozie i owcze | wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR | |||
ryby i filety rybne, w tym mrożone | oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
ryby i przetwory rybne | identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »