Zmiana rozporządzenia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.2215

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 grudnia 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 4 grudnia 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy 2

Na podstawie art. 44 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048) w załączniku nr 2 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części "A. Półprodukty":
a)
w ust. 4 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-2, 4, 6-8, 11-26, 30, 32-42, 44 i 46-47 załącznika nr 1 do rozporządzenia;",

b)
w ust. 5 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-10, 13-26, 30, 32, 35-39, 43-44 i 46-47 załącznika nr 1 do rozporządzenia;";

2)
w części "B. Produkty":
a)
w ust. 4 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) został sporządzony przy użyciu jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-2, 4-8, 13-25, 32-33 i 35-39 załącznika nr 1 do rozporządzenia,",

b)
dodaje się ust. 10 w brzmieniu:

"10. Mieszanka gatunków grzybów suszonych w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzona z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:

1) do jej sporządzenia użyto kilku gatunków grzybów suszonych wymienionych w pkt 1-10, 13-26, 30, 32, 35-39, 43-44 i 46-47 załącznika nr 1 do rozporządzenia;

2) nie zawiera więcej niż 12% wody;

3) proces suszenia był prowadzony oddzielnie dla poszczególnych gatunków grzybów, o których mowa w pkt 1.".

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1470 i 1541).
2 Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 7 sierpnia 2020 r. pod numerem 2020/0501/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).