§ 1. - Zmiana rozporządzenia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.2215

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 grudnia 2020 r.
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048) w załączniku nr 2 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części "A. Półprodukty":
a)
w ust. 4 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-2, 4, 6-8, 11-26, 30, 32-42, 44 i 46-47 załącznika nr 1 do rozporządzenia;",

b)
w ust. 5 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-10, 13-26, 30, 32, 35-39, 43-44 i 46-47 załącznika nr 1 do rozporządzenia;";

2)
w części "B. Produkty":
a)
w ust. 4 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) został sporządzony przy użyciu jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-2, 4-8, 13-25, 32-33 i 35-39 załącznika nr 1 do rozporządzenia,",

b)
dodaje się ust. 10 w brzmieniu:

"10. Mieszanka gatunków grzybów suszonych w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzona z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:

1) do jej sporządzenia użyto kilku gatunków grzybów suszonych wymienionych w pkt 1-10, 13-26, 30, 32, 35-39, 43-44 i 46-47 załącznika nr 1 do rozporządzenia;

2) nie zawiera więcej niż 12% wody;

3) proces suszenia był prowadzony oddzielnie dla poszczególnych gatunków grzybów, o których mowa w pkt 1.".