§ 2. - Zmiana niemieckiej ustawy z dnia 26 lipca 1918 r. o opodatkowaniu piwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1921.85.612

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 marca 1923 r.
§  2. 1
Ustępy 1 i 2 § 3 powołanej w § 1 ustawy otrzymują brzmienie:

"Podatek od jednego hektolitra piwa słabego, sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej od

od pierwotnej10.000hektolitrówpo27.000mkp.
za dalsze20.000""28.500"
powyżej30.000""30.000"

Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8 - 13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62,5% wyżej czyli przy produkcji:

1)do10.000hl.piwapo43.875mkp.
2)za dalsze20.000"""46.350"
3)powyżej30.000"""48.750"

za każdy hektolitr.

Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej polowe, stopy ustanowionej dla piwa słabego.

Ustęp trzeci § 3 i ustęp trzeci § 5 ustawy znosi się.

1 § 2:

- zmieniony przez § 10 rozporządzenia z dnia 11 października 1922 r. w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U.22.92.851) z dniem 1 listopada 1922 r.

- zmieniony przez § 10 rozporządzenia z dnia 11 października 1922 r. w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej. (Dz.U.22.92.851) z dniem 28 marca 1923 r.