Zmiana niektórych stawek w taryfie celnej przywozowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1971.17.173

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 lipca 1971 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO
z dnia 6 lipca 1971 r.
w sprawie zmiany niektórych stawek w taryfie celnej przywozowej.

Na podstawie art. 8 ustawy z dnia 14 lipca 1961 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 33, poz. 166) i § 8 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 marca 1962 r. w sprawie ustanowienia ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. z 1962 r. Nr 21, poz. 95, z 1963 r. Nr 24, poz. 139, z 1968 r. Nr 25, poz. 167 i z 1971 r. Nr 12, poz. 119) zarządza się, co następuje:
1.
W taryfie celnej przywozowej (Dz. U. z 1960 r. Nr 43, poz. 262, z 1961 r. Nr 40, poz. 206, z 1963 r. Nr 26, poz. 156, z 1964 r. Nr 31, poz. 196, z 1965 r. Nr 5, poz. 20 i Nr 34, poz. 222, z 1968 r. Nr 25, poz. 169, z 1969 r. Nr 23, poz. 168, z 1970 r. Nr 5, poz. 37, z 1971 r. Nr 3, poz. 35), utrzymanej w mocy przez § 9 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 marca 1962 r. w sprawie ustanowienia ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. z 1962 r. Nr 21, poz. 95, z 1963 r. Nr 24, poz. 139, z 1968 r. Nr 25, poz. 167 i z 1971 r. Nr 12, poz. 119), dokonuje się zmiany niektórych stawek.
2.
Pozycje taryfy celnej po dokonaniu zmian stawek otrzymują brzmienie podane w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Pozycja taryfy celnej i nazwa towaruIII
dozwolona ilość w przesyłcecło od 1 kg złotychcło od 1 kg złotych
1234
12. Proszki do wyrobu ciast, budyniów,

galaretek, lemoniad itp.

bez cła
13. Okopowe i warzywa osobno nie wymienione:
1) świeżebez cła
2) w przetworachbez cła
3) suszonebez cła
14. Grzyby:
1) świeżebez cła
2) suszonebez cła
3) w przetworachbez cła
15. Owoce i jagody osobno nie wymienione:
1) świeżebez cła
2) suszonebez cła
3) w przetworachbez cła
16. Winogronabez cła
17. Banany, owoce cytrusowe oprócz cytryn -

świeże

bez cła
18. Cytrynybez cła
19. Figi, banany i owoce cytrusowe suszone i w

przetworach

bez cła
20. Rodzynkibez cła
21. Migdały, daktyle, pistacje, ananasy -

również w przetworach

bez cła
22. Kasztany jadalne, chleb świętojańskibez cła
23. Orzechy wszelkie:
1) nie łuszczonebez cła
2) łuszczonebez cła
24. Skórki owoców nie cukrzone, jądra pestek

owocowych

bez cła
25. Kawa:
1) surowa50
2) palona, również mielona70
3) w ekstraktach150
26. Łupinki kawowe, namiastki kawy, cykoria i

słód - palone

bez cła
27. Herbata, również w ekstraktach50
28. Herba matebez cła
29. Kakao:
1) ziarna, łupinki kakaowe - surowe,

suszone, prażone lub palone

bez cła
2) kakao w proszku, blokach, tabliczkach10
30. Waniliabez cła
31. Pieprz100
32. Anyż, kmin, majeranek, koper włoski i

zwykły, czarnuszka, kolender, liście

laurowe (bobkowe)

bez cła
33. Badian, cynamon, gałka muszkatołowa,

goździki i kwiat goździkowy, imbir,

kardamon, szafran, ziele angielskie,

pieprz turecki w suchych strączkach lub

mielony (papryka) oraz inne korzenie

osobno nie wymienione

bez cła
34. Gorczyca mielona, musztardabez cła
35. Przyprawy, jak: kapary, oliwki

przyrządzone, soje, pikle itp. przyprawy;

kostki do przygotowania zup

bez cła
48. Konie, bydło od sztukibez cła
49. Trzoda chlewna o wadze sztuki:
1) 30 kg i mniej od sztukibez cła
2) powyżej 30 kg od sztukibez cła
50. Owce, kozy od sztukibez cła
51. Zwierzęta futerkowe:
1) lisy od sztuki200
2) norki zwykłe i kolorowe od sztuki150
3) nutrie zwykłe i kolorowe od sztuki50
4) szynszyle od sztuki500
5) szopy, oposy od sztuki100
6) króliki od sztukibez cła
54. Ptactwo wszelkie:
1) pisklęta od sztukibez cła
2) inne od sztukibez cła
57. Ryby, oprócz osobno wymienionych:
1) świeże (żywe, śnięte), solone, mrożonebez cła
2) wędzone i w przetworachbez cła
58. Łososiowate, jesiotrowate, płastugi,

węgorze, sardynki:

1) świeże (żywe, śnięte), solone, mrożonebez cła
2) wędzone i w przetworachbez cła
60. Skorupiaki i mięczaki jadalne:
1) żywe, świeże, solonebez cła
2) przyrządzone50
61. Kawior100
65. Mleko:
1) nie przerobionebez cła
2) w proszku, zgęszczone, również z cukrembez cła
69. Przetwory jajczarskie (proszek, masa)bez cła
78. Olej oliwkowy (oliwa)10
90. Czekolada, wyroby z czekolady20
91. Słodycze, jak: cukierki, pomadki,

pralinki, pastylki z cukru, chałwa i inne

słodycze wschodnie, cukrzone skórki owoców

bez cła
92. Mączki odżywcze i owocowebez cła
93. Sacharyna i inne sztuczne środki słodzące500
118. Piece kaflowe i szamotowebez cła
120. Naczynia i wyroby garncarskie, oprócz

osobno wymienionych

bez cła
122. Naczynia i wyroby kamionkowe, fajansowe,

porcelitowe

bez cła
123. Naczynia i wyroby porcelanowe:
1) zdobnicze, złocone, barwione oraz

wszelkie z biskwitu

5
2) innebez cła
134. Wyroby ciesielskie, kołodziejskie,

bednarskie

bez cła
135. Forniry i sklejkibez cła
136. Meble, również bambusowebez cła
137. Wyroby drewniane osobno nie wymienione:
1) wyroby rzeźbione, inkrustowane, z

ozdobami z pospolitych lub kosztownych

materiałów, tapicerowane, posrebrzane,

pozłacane - o wadze sztuki:

a) 500 g i mniejbez cła
b) powyżej 500 gbez cła
2) innebez cła
177. Dywany, chodniki dywanowe, materie

wykonane na wzór dywanów, makaty, kapy,

narzuty, serwety, portiery, koce, pledy

itp.:

1) dywany, chodniki dywanowe, materie

wykonane na wzór dywanów:

a) wełniane, z włókien syntetycznych50
b) z innych materiałów włóknistych25
2) makaty, kapy, narzuty, serwety,

portiery, koce, pledy itp.:

a) wełniane, z jedwabiu naturalnego,

szychu, nylonu i innych włókien

syntetycznych

100
b) z innych materiałów włóknistych50
183. Bielizna pościelowa, stołowa, również z

materiałów plastycznych:

1) obrusy, serwety i serwetki z

materiałów plastycznych

100
2) inna bielizna100
184. Odzież:
1) dziane:
a) bluzki, swetry, kamizelki od

sztuki

3 szt.60250
b) garsonki (komplety), sukienki od

sztuki

3 szt.100500
c) spódnice od sztuki3 szt.50200
d) spodnie od sztuki3 szt.50250
2) płaszcze letnie z jedwabiu

naturalnego, włókien syntetycznych

od sztuki

300
3) płaszcze z materiałów naśladujących

futra od sztuki

1.000
4) odzież inna niż wymieniona w punktach

1-3 wykonana:

a) z jedwabiu naturalnego, włókien

syntetycznych

400
b) z wełny300
c) z innych materiałów włóknistych, z

materiałów naśladujących skóry, z

materiałów plastycznych oraz ceraty

100
d) ze skóry bez futra250
Uwaga 1. Odzież podbita futrem oraz odzież z

dodatkiem futra przekraczającym 1/4

powierzchni odzieży - podlega cłu

według uwagi 2 do grupy 36.

Uwaga 2. Odzież wymieniona w punktach 1-3

dziecięca podlega cłu według punktu 4

niniejszej pozycji.

189. Pończochy:
1) z jedwabiu naturalnego, nylonu i

innych włókien syntetycznych od pary

30
2) wełniane od pary20
3) z innych materiałów włóknistych od

pary

5
191. Chustki na głowę:
1) z jedwabiu naturalnego, nylonu i

innych włókien syntetycznych

od sztuki

40
2) wełniane od sztuki35
3) z innych materiałów włóknistych

od sztuki

10
238. Ornamenty, przybory biurkowe, medaliony,

statuetki itp. z metali objętych pozycją

228

80
389. Tworzywa sztuczne, jak: celuloid,

galalit, nylon, igielit, polistyren itp.

w proszku, ziarnach, kawałkach, blokach,

płytach, rurach, prętach, taśmach o

szerokości powyżej 1 do 10 cm, odpadkach:

1) rury o średnicy zewnętrznej 5 mm i

mniej

800
2) inne30
390. Folia z tworzyw sztucznych40
391. Tworzywa sztuczne w arkuszach o grubości

2 mm i mniej

50
Uwaga: Za tworzywa sztuczne w arkuszach o

grubości 2 mm i mniej uważa się

tworzywa w płatach, łamliwe, z

wyjątkiem folii wymienionej w poz. 390.