§ 1. - Zm.: rozporządzenie z dnia 29 stycznia 1929 r. o urzędowym badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.
Dz.U.1959.2.17
Akt jednorazowy"11) drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) - na podstawie badania bakteriologicznego (§ 21) w przypadkach wymienionych w załączniku nr 5 § 7 ust. 1 pkt 1,";
"5a) drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) lub drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze w przypadkach wymienionych w załączniku nr 5 § 7 ust. 1 pkt 2 oraz ust. 2,";
"6) drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) lub drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze w przypadkach wymienionych w załączniku nr 5 § 7 ust. 2,",
"2. W razie stwierdzenia drobnoustrojów z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) mięso uznane za warunkowo zdatne może być dopuszczone do obrotu po unieszkodliwieniu wyłącznie przez przeparowanie.";
"§ 7. 1. Za niezdatne do spożycia należy uznać:
1) całą tuszę łącznie z narządami wewnętrznymi, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone w mięśniach lub w węzłach chłonnych mięśniowych drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa);
2) narządy wewnętrzne, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone w narządach wewnętrznych drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze (drobnoustroje gnilne, ziarniaki, gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy itp.).
2. Całą tuszę bez organów wewnętrznych należy uznać za warunkowo zdatną do spożycia, a organy wewnętrzne za niezdatne do spożycia, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone:
1) w mięśniach lub w węzłach chłonnych mięśniowych drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze (drobnoustroje gnilne, ziarniaki, gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy itp.),
2) tylko w narządach wewnętrznych - drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa).
3. Jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego stwierdzone zostaną tylko drobnoustroje swoiste dla zaraźliwych chorób zwierzęcych, a nie drobnoustroje, o których mowa w ust. 1 i 2, ocenę mięsa i dalsze z nim postępowanie należy uzależnić od rodzaju stwierdzonych drobnoustrojów i od wyniku urzędowego badania przed ubojem i po uboju.
4. Jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego nie zostaną stwierdzone drobnoustroje, o których mowa w ust. 1, 2 i 3, ocenę mięsa i dalsze z nim postępowanie należy uzależnić tylko od wyniku urzędowego badania przed ubojem i po uboju".